26 aug. 2020 | 10:42

Se întâmplă în România: BNR anunță creștere incredibilă față de 2019. Toți cei cu cont bancar trebuie să știe

BANI
Se întâmplă în România: BNR anunță creștere incredibilă față de 2019. Toți cei cu cont bancar trebuie să știe

Când vine vorba de datorii, românii au ajuns la o sumă record. Dar acum tendința generală este de economisire.

Datoria la bănci a populației României este cu 8 miliarde de lei mai mare decât anul trecut, cu toate că ritmul de creștere s-a redus semnificativ de la începutul pandemiei.

Nivelul de creștere a soldului creditelor în lei contractate de populație s-a redus de la +14% în februarie la +10% în iulie. Reducerea a avut loc chiar în condițiile în care din martie și până în mai 2020 peste 260 de mii de cetățeni au cerut amânarea plății ratelor, din cauza pandemiei.

Astfel, în ultimele cinci luni, datoria totală a populației către bănci, atât în lei, cât și în valută, a crescut cu doar două miliarde de lei, comparativ cu aproape 6 miliarde de lei, în cele șapte luni de dinaintea declanșării pandemiei de coronavirus.

Românii au ales să închidă cât mai multe din creditele în valută, o tendință care se simțea și înainte de luna februarie 2020, dar care a luat proporții odată cu incertitudinile aduse de coronavirus.

În același timp, ritmul economisirii a fost accelerat semnificativ în perioada cuprinsă între martie și iulie. Atunci, depozitele populației au crescut cu 13,2 miliarde de lei, creștere stimulată și de reducerea cheltuielilor din cauza restricțiiilor impuse de autorități.

Aproximativ jumătate din această sumă se încadrează însă în depozitele în valută. Acest lucru sugerează o anumită anxietate legată de cursul de schimb, care a fost însă destul de stabil în această perioadă.

De asemenea, creditul neguvernamental (credite acordate sectorului privat: firme și persoane fizice) a înregistrat o creştere de 3,6% (0,8% în termeni reali) în iulie față de iunie 2020, comparativ cu aceeași perioadă a anului 2019, potrivit unui comunicat BNR, citat de Agerpres.

Creditul guvernamental a crescut în luna iulie 2020 cu 1,6% faţă de luna iunie 2020, până la 133.507 miliarde de lei. În raport cu iulie 2019, acesta a crescut cu 29,5% (26,0% în termeni reali).

Masa monetară în sens larg a înregistrat la sfârşitul lunii iulie 2020 un sold de 446,125 miliarde de lei, conform datelor BNR.