19 aug. 2020 | 16:35

Cea mai bună veste pentru români din ultimele 6 luni. BNR a anunțat cel mai mic ROBOR

BANI
Cea mai bună veste pentru români din ultimele 6 luni. BNR a anunțat cel mai mic ROBOR

În așa vremuri dificile, orice veste bună e ca o gură de aer proaspăt. BNR tocmai a venit cu una importantă pentru ROBOR.

Conform ultimul anunț al Băncii Naționale a României, ROBOR la şase luni scade şi atinge cea mai mică valoare din 13 noiembrie 2017 încoace. Dar e bine de știut că ROBOR la trei luni stagnează la 1,99%. Astfel, pe 14 august, indicele la trei luni a atins cea mai scăzută valoare din 7 februarie 2018 încoace (1,99%).

Totodată, ROBOR la şase luni a scăzut la 2,06%, faţă de 2,07%, şi a atins cel mai scăzut nivel din 13 noiembrie 2017 (2,06%) încoace.

Ce e ROBOR și de ce e relevant să vezi cum evoluează?

Valoarea ROBOR e importantă pentru cei cu credite. Astfel, aceasta reprezintă rata medie a dobânzii la care băncile româneşti se împrumută între ele în lei. Indicele se stabileşte zilnic de BNR ca medie aritmetică a cotaţiilor practicate de zece bănci selectate de Banca Naţională. Totodată, evoluţia dobânzilor pe piaţa monetară este de obicei corelată cu evoluţia randamentelor la titlurile de stat.

Independent de ce anunță BNR și ce valoare are ROBOR, e bine să mai știi câteva lucruri. Când vine vorba de ce diferențe sesizezi direct, lucrurile sunt un pic mai nuanțate. Contează foarte mult dobânda și comisioanele fiecărei bănci.

În august, s-a aflat că urmează o scădere pentru credite. Dobânzile băncilor la credit ipotecar variază între 4,31%, cel mai ieftin de la CEC Bank, și 8,16% cel mai scump credit de la BRD. Dacă e aplicată valoarea ROBOR, nu a IRCC, ratele lunare se reduc cu 48 de lei în cazul celui mai ieftin credit și cu 57 de lei la creditul mai scump. Totuși, IRCC va scădea la rândul său. Asta se va vedea pe 30 septembrie.

Pe 30 iunie, BNR a stabilit nivelul noului indice, IRCC, pe baza căruia se stabilesc dobânzile la creditele noi acordate de bănci populației, la nivelul de 2,41%.

IRCC e valabil din mai 2019. E folosit pentru creditele de retail în lei cu dobândă variabilă. Creditele retail în lei cu dobândă variabilă contractate până în primăvara lui 2019 au rămas legate de ROBOR. Între cei doi indici este doar un decalaj de timp, de circa 4 – 5 luni.