17 aug. 2020 | 06:00

Viitorul lui Snowden, în mâna lui Donald Trump: ce a spus președintele despre ”spionul” exilat

ACTUALITATE
Viitorul lui Snowden, în mâna lui Donald Trump: ce a spus președintele despre ”spionul” exilat

Au trecut 7 ani de când Edward Snowden a făcut publice practicile NSA de supraveghere extinsă a americanilor. Exilat în Rusia, Snowden se află la mâna lui Donald Trump.

În 2013, Edward Snowden a devenit cel mai căutat om din Statele Unite ale Americii. Fostul angajat CIA și NSA a făcut publice la momentul respectiv practicile agențiilor de securitate americane cu referire la spionajul populației din SUA. Încă de pe atunci, autoritățile americane erau angajate într-un program masiv de supraveghere a tuturor comunicațiilor și activitiății online ale cetățenilor săi.

Gestul lui Snowden a fost unul foarte important și benefic la nivel global, dar i-a adus acuzații de spionaj și furt de secrete de stat. Deși între timp a devenit un autor popular pe întreaga planetă, iar viața sa a fost ecranizată în 2016 într-un film omonim cu Joseph Gordon-Levitt în rolul principal, Snowden nu se poate întoarce în SUA. Dacă se aruncă la un astfel de gest, riscă până la 30 de ani de închisoare, conform legislației în vigoare de peste ocean.

În ceea ce privește viitorul lui Snowden în SUA, Donald Trump a făcut primele afirmații în privința sa în 2016. În timp campaniei electorale de la acea vreme, actualul președinte al Statelor Unite a spus că-l percepe ca fiind ”un trădător total”, iar dacă va avea ocazia, a promis ”să-l trateze dur”.

Au trecut mulți ani de atunci, iar Trump se pare că și-a ”înmuiat” opinia despre fost angajat Agenției Naționale de Securitate. Într-o conferință recentă, liderul de la Casa Albă nu s-a ferit să discute despre o eventuală grațiere a lui Edward Snowden. „Mulţi cred că ar trebui tratat diferit, iar alţii cred că a făcut lucruri foarte rele”, a declarat preşedintele, întrebat în cadrul unei conferinţe de presă din New Jersey. „Voi arunca un ochi cu foarte multă seriozitate”, a adăugat el.

Nu este foarte clar dacă acest lucru se va și întâmpla sau nu, dar o schimbare de ton din partea președintelui pe un subiect atât de sensibil și de mediatizat este importantă.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele