03 iul. 2020 | 18:48

Evoluția virusului în țările care au ridicat restricțiile prea devreme: cazurile au crescut exploziv

ACTUALITATE
Evoluția virusului în țările care au ridicat restricțiile prea devreme: cazurile au crescut exploziv

Deși multe țări și-au relaxat restricțiile, virusul încă există și îmbolnăvește zilnic oameni. De altfel, în ceea ce privește evoluția sa, tot mai multe state văd o creștere în numărul de cazuri și de decese din cauza virusului.

Totuși, e clar că o relaxare realizată mult prea devreme are consecințe asupra locuitorilor țărilor respective. Publicația CNN a analizat măsurile luate de 18 dintre statele lumii și cum au afectat acestea numărul de cazuri și de morți din țara respectivă. Potrivit rezultatelor, majoritatea țărilor în care epidemia a fost desemnată ca fiind sub control au început să relaxeze restricțiile doar după ce numărul zilnic de noi cazuri de persoane infectate a scăzut în mod semnificativ.

Totuși, în comparație, trei dintre cele patru țări cu cel mai mare număr de morți și cazuri de COVD-19 au acționat greșit. Astfel, acestea fie nu au luat niciodată măsurile necesare limitării răspândirii virusului, fie au început să relaxeze restricțiile înainte să se înregistreze scăderi în numărul de cazuri zilnice.

UE a alcătuit o listă de 15 țări pe care le consideră suficient de sigure pentru a permite rezidenților lor să călătorească pe teritoriul Uniunii. Pentru a intra pe listă, țările trebuie să îndeplinească câteva criterii: cazurile noi la 100.000 de cetățeni din ultimele 14 zile trebuie să fie similare sau inferioare celor ale UE și trebuie să aibă o tendință stabilă sau descrescătoare a cazurilor noi pe această perioadă, în comparație cu cele 14 zile precedente. De asemenea, Uniunea Europeană ia în considerare și măsurile pe care fiecare țară le ia, precum monitorizarea contacților.

Cum a evoluat virusul în statele din care este permisă circulația în UE

Țările care au permisiunea să călătorească în UE sunt: Algeria, Australia, Canada, Georgia, Japonia, Muntenegru, Maroc, Noua Zeelandă, Rwanda, Serbia, Coreea de Sud, Thailanda, Tunisia, Uruguay și China. În cazul Chinei, UE va permite accesul cetățenilor doar cu condiția ca și statul chinez să-l permită pe cel al euopenilor.

Evoluția virusului în aceste țări arată așa:

evolutie virus ue

Natalie Croker, CNN

Aceste țări au refuzat să renunțe la distanțarea socială în timp ce numărul de cazuri a continuat să crească. De asemenea, în momentul în care au ridicat restricțiile, au făcut acest lucru într-o manieră atentă, pe faze.

Cum arată evoluția pandemiei în țările care au luat decizii proaste

Potrivit datelor, țările care au renunțat prea devreme la restricții, înainte să se înregistreze scăderi semnificative în numărul de cazuri zilnice, sunt în prezent încă foarte afectate de virus. Statele Unite, Brazilia, Rusia, și India sunt țările cu cel mai mare număr de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus din lume. Statele Unite au depășit 2,8 miloane de cazuri, Brazilia are peste 1,5 milioane, Rusia peste 660.000, iar India peste 630.000.

În prezent, aceste state au în continuare un număr extrem de mare de cazuri noi în fiecare zi. Se poate observa acest lucru dintr-un alt grafic realizat de către cei de la CNN:

evolutie cazuri restrictii

Natalie Croker, CNN