30 iun. 2020 | 07:55

Un nou potențial virus pandemic, descoperit în China: ce are în comun cu gripa pornică din 2009

ACTUALITATE
Un nou potențial virus pandemic, descoperit în China: ce are în comun cu gripa pornică din 2009

În timp ce planeta se luptă în continuare cu noul coronavirus, un grup de cercetători a descoperit o nouă tulpină de gripă cu potențial pandemic. Informația a fost confirmată de BBC.

O nouă formă de gripă periculoasă a fost descoperită de curând în China de oamenii de știință. Aceasta este transportată de porci, dar, din păcate, poate infecta și oameni. Marea îngrijorare a oamenilor de știință nu vizează însă neapărat virusul în forma sa actuală, ci posibilitatea sa de a suferi mutații. Acestea din urmă ar putea facilita răspândirea sa cu ușurință de la o persoană la alta. Potențialul unui focar global este, de asemenea, în vizorul experților.

Ei spun că virusul are „toate reperele” de a fi extrem de adaptat pentru a infecta oamenii – și are nevoie de monitorizare atentă. În mod previzibil, pentru că vorbim de un nou tip de infecție, oamenii ar putea avea o imunitate mică sau deloc la virus.

Dacă informațiile din raportul BBC se confirmă, o nouă tulpină agresivă de gripă se numără printre principalele amenințări cu potențial pandemic care sunt analizate acum de oamenii de știință. Partea tristă este că acest efort se realizează în timp ce planeta se chinuie să combată pandemia de coronavirus.

Ultima gripă pandemică întâlnită în lume – focarul de gripă porcină din 2009 care a început în Mexic – a fost mai puțin mortală decât se temea inițial, în mare parte pentru că mulți oameni în vârstă aveau o anumită imunitate față de aceasta, probabil datorită asemănării sale cu alte virusuri gripale care au circulat înainte.

Punctual, noul virus descoperit în China, deși este o formă de gripă, este una foarte agresivă ce are similarități cu gripa porcină din 2009. Până în prezent, nu a reprezentat o mare amenințare, dar prof. Kin-Chow Chang și colegii săi care au studiat-o, spun că este una care trebuie ținută sub supraveghere. Similar cu coronavirus, virusul, pe care cercetătorii îl numesc G4 EA H1N1, se poate dezvolta și se poate înmulți în celulele de pe căile respiratorii umane.

Primele dovezi ale noului tip de infecții au fost deja descoperite la oameni care au lucrat în abatoare din industria porcină din China. În ceea ce privește un potențial vaccin, nu există încă unul, dar există potențialul ca unele existente să poată fi adaptat.

”Acum suntem distrași cu coronavirusul și pe bună dreptate.” Deși acest nou virus nu este o problemă imediată, ”nu ar trebui să-l ignorăm”, insistă Prof. Kin-Chow Chang de la Universitatea Nottingham din Marea Britanie.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele