Cel mai ciudat instrument prin care poți face o poză mai clară are cele mai ciudate rezultate
Face Depixelizer este un instrument care se bazează pe inteligența artificială pentru a-ți oferi versiuni mai clare ale unei fotografii pixelate. Totuși, rezultatele nu sunt cele mai bune, din mai multe puncte de vedere.
Instrumentul are la bază o idee foarte bună: ia imagini extrem de pixelate cu oameni și folosește inteligența artificială pentru a reconstrui imagini de rezoluție înaltă, pe baza acestora. Aplicația a fost creată de dezvoltatorul rus Denis Malimonov și este construit pe baza unui algoritm numit PULSE. Algoritmul în sine nu a fost antrenat pe un set de date, spune creatorii săi, ci folosește un model cunoscut sub numele de StyleGAN, care poate crea din nimic portrete realiste ale unor persoane care, de fapt, nu există.
Teoretic, ideea este una bună, însă atunci când este pusă în practică, rezultatele nu sunt tocmai cele mai bune. Este exemplul perfect pentru a confirma încă o dată că inteligența artificială poate fi, de fapt, părtinitoare, din punct de vedere rasial.
Una dintre cele mai mari probleme este faptul că fotografiile pixelate pe care ar trebui să le transforme în imagini de calitate, ar conține, de cele mai multe ori, imagini cu persoane albe, în defavoarea celor de altă rasă. De exemplu, în momentul în care s-a folosit o fotografie pixelată cu Barack Obama, fostul președinte al Statelor Unite ale Americii, rezultatul a fost unul necorespunzător: în locul feței președintelui de culoare, Face Depixelizer a ajuns la o fotografie cu un bărbat alb. De asemenea, nici nu are trăsăturile președintelui.
Totuși, acesta nu este singurul exemplu. Există și situații în care fotografia originală pixelată era a unei persoane de culoare sau a unei persoane asiatice.
Here is my wife @shan_ness pic.twitter.com/EehsSHW6se
— Robert Osazuwa Ness (@osazuwa) June 20, 2020
This is @LucyLiu pic.twitter.com/DRWyyoS8tP
— Robert Osazuwa Ness (@osazuwa) June 20, 2020
Rezultatele Face Depixelizer nu sunt cele mai bune
De altfel, chiar și creatorii aplicației recunosc acest lucru și spun că, într-adevăr, instrumentul generează mult mai des fețe cu trăsături ale unor persoane caucaziene decât cele ale unor persoane de alte rase. Aceștia spun că problema ar fi moștenită din setul de date pe care StyleGAN a fost instruit. Totuși, recunosc și că ar putea exista alți factori despre care nu știu.
Acest lucru vine în contextul protestelor împotriva rasismului sistemic. De altfel, mai mulți experți în domeniul tehnologiei spun că ar putea apărea, într-adevăr, probleme de acest tip, în urma folosirii inteligenței artificiale.
De exemplu, IBM a anunțat recent că abandonează complet tehnologia recunoașterii faciale, pentru că ar putea fi foarte ușor folosită în scopuri greșite. Potrivit lui Arvind Krishna, CEO-ul companiei, decizia a fost motivată de potențialul recunoașterii faciale de a agrava prejudecățile rasiale. Inteligența artificială pe care o folosește recunoașterea facială este predispusă la discriminarea persoanelor pe baza atributelor lor fizice. Astfel, este deosebit de problematică în contextul aplicării legii, pentru că tehnologia ar putea deservi minorițile.
De asemenea, spune și că tehnologia ar putea facilita, în același timp, supravegherea în masă sau ar putea duce la abuzul de justiție.