23 iun. 2020 | 16:34

Efectul neașteptat al virusului: cum poate cauza diabet persoanelor sănătoase

ACTUALITATE
Efectul neașteptat al virusului: cum poate cauza diabet persoanelor sănătoase

E știut faptul că persoanele cu diabet au mai multe șanse de deces, în cazul în care contractează virusul. Totuși, noi studii arată că, de fapt, diabetul ar putea fi, de asemenea, chiar un efect al virusului.

La începutul lunii iunie, mai mulți academicieni bine respectați din întreaga lume au trimis o scrisoare către New England Journal of Medicine (NEJM) prin care sugerau că COVID-19 nu reprezintă doar un risc major pentru persoanele diabetice, ci că virusul poate provoca, de fapt, diabet unei persoane sănătoase.

Există două tipuri princiaple ale bolii: diabetul de tipul 1 și cel de tipul 2.

În cazul tipului 1, boala este cauzată de propriul sistem imunitar care atacă celulele din pancreas care produc insulină. Aceasta este, așadar, o boală autoimună. Astfel, corpul rămâne fără aceste celule și, prin urmare, nu mai poate crea insulină pentru a controla nivelul glicemiei. Experții nu știu cu exactitate ce anume cauzează acest proces, însă infecțiile virale sunt considerate un posibil declanșator. În cazul diabetului de tip 2, corpul fie rezistă efectelor insulinei, fie nu produce suficientă insulina pentru a menține un nivel normal de glucoză.

De altfel, studiile arată că infecțiile virale ar putea avea legătură cu prima ocazie cu care pacienții dezvoltă simptome ale bolii. De asemenea, infecțiile virale pot declanșa, distrugerea „fabricilor” de celule producătoare de insulină dn pancreas, creând un răspuns autoimun cronic.

Cum coronavirusul ar putea cauza diabet

Înaintea pandemiei de SARS-CoV-2, planeta s-a mai confruntat cu o pandemie de SARS. Atunci au fost documentate cazuri de diabet cu debut acut, la persoanele care au contractat virusul, ceea ce nu a fost observat la cei cu pneumonie din alte cauze. În majoritatea cazurilor, persoanele s-au vindecat după trei ani, dar boala a persistat la 10% dintre pacienți.

Procesul este similar în cazul noului coronavirus. Potrivit teoriilor, odată ce SARS-CoV-2 pătrunde în celulele care produc insulină, acesta perturbă funcționarea normală a celulelor, fapt care conduce la anomalii în ceea ce privește menținera nivelului de glicemie prin secreția de insulină. Este posibil, de asemenea, ca invazia celulelor să conducă la inflamații acute care ucid celulele producătoare de insulină.

Nu știm cu siguranță încă dacă noul virus cauzează, într-adevăr, diabet. Astfel, autorii scrisorii țin acum evidența tuturor cazurilor de COVID-19 pentru a putea strânge mai multe date și a vedea dacă teoria se confrimă.