Cât costă chiria în București: unde poți locui mai ieftin, dar cel mai scump
Valoarea chiriilor în București variază semnificativ de la o zonă la alta, în funcție de disponibilitatea locuințelor și de apropierea față de majoritatea locurilor de muncă.
Nivelul chiriei lunare pentru proprietățile noi, construite după 2000, variază între 5,5 euro și 17,5 euro pe metru pătrat, în funcție de zona în care vrei să stai în București. În mod previzibil, cele mai ridicate prețuri se vehiculează în zonele ultracentrale ale Capitalei, dar și în nord.
În zone precum Kiseleff-Aviatorilor sau Herăstrău-Nordului, prețurile sunt semnificativ mai mari decât în alte regiuni datorită densității mici de locuințe, dar și a proximității față de locul de muncă. Cele mai reduse chirii în București se găsesc în zonele Dristor-Vitan, Berceni, Rahova sau Crângași. Densitatea locuințelor acolo este foarte mare, chiar dacă depășește infim cererea.
Pentru ca discrepanțele în materie de preț să se remedieze, cel puțin parțial, sunt necesare investiții masive în infrastructură, multe dintre ele anunțate deja sau în lucru, conform unui raport realizat de Wall-Street.ro. Noile proiecte care vizează rezolvarea aglomerației din trafic, prin mai multe pasaje și rute alternative, urmate de extinderea liniei de metrou pentru a ajunge în cartiere îndepărtate și pentru a stabili o conexiune mai rapidă cu aeroportul, se reflectă în beneficii majore.
Investitorii și dezvoltatorii au fost cât se poate de eficienți, prin deschiderea de noi zone prin proiecte de birouri și retail, ceea ce creează premisele potrivite pentru dezvoltarea rapidă și a pieței rezidențiale și, implicit, a ofertei de locuințe destinate închirierii.
Bucureștiul se află într-o continuă dezvoltare la ora actuală, cu noi cartiere de blocuri realizate în apropierea zonelor de birouri, dar și a proiectelor de infrastructură. Ca exemple, avem Floreasca – Barbu Văcărescu, Aviației – Pipera, Domenii – Expoziția, Grozăvești, Timpuri Noi. Alte puncte rezidențiale au răsărit în mai multe locații periferice, unde există o disponibilitate semnificativă de terenuri neconstruite sau foste platforme industriale, cu acces ușor la diverse facilități de transport, inclusiv stații de metrou recent construite. Aceste zone sunt Policolor (Est), Metalurgiei – Berceni – Olteniței (Sud și Sud Est) și Militari (Vestul Bucureștiului).
Nu sunt puțini nici cei care optează pentru locuințe în afara Bucureștiului, în interioriul șoselei de centură, în zone precum Pipera, Voluntari, Chiajna, Ghencea, Pantelimon, Doboești, Popești Leordeni sau Bragadiru. Din cauza traficului și aglomerației, de multe ori, cei care locuiesc în aceste zone ajung mai repede în centru.