Izolarea la casă în București, mai scumpă decât crezi: cât te costă să cumperi și să închiriezi

Izolarea la casă în București, mai scumpă decât crezi: cât te costă să cumperi și să închiriezi

Dacă petreci majoritatea timpului între patru pereți pe timpul pandemiei, impactul psihologic este similar cu cel al unei perioade petrecute după gratii. În cazul în care îți permiți, poți închiria sau cumpăra o casă cu un pic de curte.

Încercând să vadă cât te costă să petreci câteva luni într-o casă cu curte sau cât de mari sunt prețurile unei case în timpul pandemiei, cei de la Wall-Street au realizat o analiză a pieței imobiliare din București. În mod surprinzător, opțiunile sunt incredibil de numeroase. Important este doar să ai bani și să înțelegi că nu orice casă cu câțiva metri de curte facilitează distanțarea socială.

În timpul izolării, oamenii iau multe decizii inconștiente. Printre ele, nu este deloc exclus să se numere mutarea la o casă în București sau în localitățile limitrofe. Ai posibilitatea să cumperi sau să închiriezi un astfel de imobil, iar distanța de centrul Bucureștiului reprezintă o condiție eliminatorie în limita a 50 de kilometri. Practic, când vei merge din nou la muncă, se ia în calcul faptul că parcurgerea unei distanțe mai mari de 50 de kilometri este prea mare. 
marime curti vile

Prețul de start pentru o casă în București și în localitățile limitrofe începe de la 65.000 de euro, pentru cumpărat. Chiria începe de la 700 de euro pe lună. Într-o zonă bună a Capitalei, cu vreo 300 de metri de curte însă, valoarea de start este de 130.000 de euro sau o chirie de 1000 de euro.

„O casă cu grădină proprie este o variantă mult mai bună pentru izolare, decât un apartament la bloc, cu siguranță pentru toate familiile, dar mai ales pentru cele care au copii și animale de companie. Decizia de a cumpăra o locuință nu trebuie să fie însă luată subiect, într-un moment extraordinar cum este acesta, ci pe îndelete, ținând cont de toate criteriile de selecție – apropiere de școli, grădinițe, loc de muncă – pentru că această izolare nu va ține la nesfârșit. Pe termen scurt este mai viabilă varianta închirierii unei case cu teren mai mare. Din păcate, astfel de oferte sunt destul de puține”, spune Maria Neda, autor ghid imobiliar „Cum să-ți cumperi o casă!„.

Analizând situația din piața de imobiliare bucureșteană, aproximativ o treime din cele 4000 de anunțuri de vânzare pentru case au curți de până la 200 de metri pătrați. O astfel de valoare nu este foarte ofertantă și riști să stai toată ziua cu ochii peste gard. Pentru închiriere de case există 1200 de anunțuri, iar situația este similară în privința terenurilor, 90 dintre ele au o curte de 50 de metri pătrați, dacă o poți numi curte, iar 79 dintre ele se laudă cu 100 de metri pătrați.

„În această perioada, caracterizată de izolare la domiciliu cu familia în contextul pandemiei de COVID-19, foarte mulți s-au gândit să închirieze pe termen scurt case la curte sau vile cu grădina, dar oferta a fost destul de redusă. Puțini proprietari se gândesc să închirieze pe termen scurt astfel de proprietăți, iar, ca urmare oferta are de suferit și pe Imobiliare.ro și pe airbnb.com sau booking.com, deși ar putea fi o oportunitate pentru cei care dețin case de vacanță și nu le folosesc”, a adăugat Maria Neda.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI