10 iun. 2020 | 08:15

Fii atent la RCA: schimbarea majoră introdusă deja de asiguratorii din România te poate costa scump

ACTUALITATE
Fii atent la RCA: schimbarea majoră introdusă deja de asiguratorii din România te poate costa scump

Cu scopul de a preveni fraudarea sistemului, unul dintre cei mai mari asiguratori din România introduce o schimbare majoră în procedura de încheiere a asigurărilor de tip RCA. Ce trebuie să știi și de ce s-ar putea să te coste mai mult.

Modificarea se întâmplă deja de pe data de 5 iunie, în urmă cu câteva zile. La momentul respectiv, toți șoferi care au avut o întrerupere de o zi, o săptămână sau o lună în asigurarea RCA sunt nevoiți să treacă printr-o inspecție de risc în momentul în care își fac următoarea asigurare. Această schimbare de procedură a fost introdusă de Groupama, unul dintre liderii pieței de asigurări de la noi.

În funcție de consecințiele legate de numărul persoanelor asigurate, este foarte probabil ca modificare să fie adoptată și de alți asiguratori din România. Nu de alta, dar este evident că, cel puțin în prima fază, Groupama va pierde clienți și va forța migrarea lor la alte companii, dar este foarte probabil ca această soluție să nu mai funcționeze pentru prea mult timp.

Inițiativa a plecat de la cazurile evidente de fraudă care nu au putut fi penalizate. Odată cu introducerea, în 2017, a posibilității ca asigurarea RCA să fie încheiată și pe alte perioade decât 6 luni sau un an, asigurătorii au susținut că fraudele comise prin înscenarea unor daune au crescut. Scopul măsurii luate de Groupama ar putea fi tocmai eliminarea din portofoliu a polițelor pe o lună sau două.

Groupama Asigurări și-a asumat faptul că își alungă o parte din clienți, dar este de părere că mișcarea va spori profitul și cifra de afaceri a companiei, prin eliminarea, cel puțin parțială, a celor care fraudează sistemul.

Punctual, pentru cei care au avut pauză sau au uitat să își încheie RCA-ul la timp, Groupama a introdus din 5.06.2020 o cerință nouă. În cazul în care există o întrerupere de continuitate, polița RCA se va încheia doar după inspecția de risc a mașinii, fotografierea mașinii de către un inspector de risc al asigurătorului, procedură utilizată până acum de întreaga piață doar în cazul încheierii poliței CASCO.

„Obiectivul nostru în ceea ce privește noul flux în procesul de emitere RCA este de a evita pe cât posibil un tipar de fraudă, pe care îl întâlnim tot mai frecvent, respectiv mutarea de comun acord a datei accidentului rutier, ulterior datei încheierii unei unei polițe RCA, în cazurile ce implică vehicule neasigurate la data reală a evenimentului. Asemenea situații sunt greu de probat odată ce polița a fost emisă, însă efectuarea unei inspecții de risc poate asigura probatoriul necesar în acest context”, au explicat oficialii grupului.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele