Se schimbă total legea RCA: ce trebuie să știe toți șoferii

Se schimbă total legea RCA: ce trebuie să știe toți șoferii

Parlamentul se pregătește să aducă schimbări importante legii RCA, modificări ce vor schimba din temelii legislația. Legea a ajuns deja la Camera Deputaților, for decizional, după ce a trecut tacit de Senat.

Legea RCA ar putea suferi modificări substanțiale în Camera Deputaților, for decizional pentru acest act normativ. Proiectul a ajuns la una dintre comisiile de specialitate, acolo unde s-a venit cu un amendament surpriză.

Firmele de asigurări sunt cele care au propus eliminarea conceptului de reparație și redefinirea conceptului de despăgubire. Practic, se dorește o relația mai strânsă între șofer și firma la care încheie polița RCA, fără ca service-urile să mai facă parte din circuitul direct al banilor, după cum remarcă economica.net.

Asta înseamnă, între altele, că șoferii vor primi despăgubirile direct de la asigurător și apoi e liber să meargă la orice atelier dorește pentru a-și repara mașini în acei bani sau, dacă găsește, chiar cu mai puțini bani.

Ce se schimbă la legea RCA

În comisia de specialitate, măsura a fost susținută de reprezentanții Biroului Asigurătorilor de Autovehicule (BAAR) și de cei ai Uniunii Naționale a Societăților de Asigurare și Reasigurare (UNSAR), dar și de una dintre asociațiile transportatorilor, FORT.

La acest moment, nimeni nu prea pare să se opună ideii, mai ales că propunerea vine din partea asigurătorilor, adică tot cei care au dorit modificarea sistemulul prin care plata se face de la firmă către service. Au promovat acest concept și acum vor să-l schimbe.

Numai că ar exista ceva probleme. Discuțiile informale ar arăta că service-urile, dar și unii transportatori cred că asigurătorii ar vrea, de fapt, să evite plata taxelor, din moment ce plata despăgubirii direct către șoferul păgubit ar putea înseamna o formă de evaziune fiscală. În plus, se mai vorbește și de un alt scenariu: unii șoferi ar putea comite fraude, adică vor încerca să încaseze banii, fără să mai meargă și-n service pentru reparații.

Mai multe despre tarifele RCA găsești AICI.

Citește și: