Taxa de coronavirus introdusă în restaurantele din Europa: de ce nu o vom vedea în România
Mai multe țări europene au introdus taxa de coronavirus, pentru a compensa pierderile din perioada pandemiei înregistrate de restaurante, baruri, dar și saloane de coafor sau frizerii.
În contextul în care majoritatea restaurantelor au fost închise în ultimele luni și și-au trimis cea mai mare parte a angajaților în șomaj tehnic, pierderile financiare înregistrate au fost fabuloase. În aceeași situație neplăcută s-au aflat și patronii de frizeri sau coaforuri. Din acest motiv, în mai multe state europene, din momentul în care a fost reluată activitatea în acele locații, s-a introdus o taxă de coronavirus sau ”taxa Covid”.
Italia a fost prima care a luat această decizie, în cazul saloanelor de înfrumusețare. A urmat Danemarca, unde taxa Covid a fost introdusă de către patronii restaurantelor și frizeriilor, dar și de către stomatologi. Suprataxarea produselor și serviciilor, în ambele țări, a fost confirmată de autorități.
Pierderile înregistrate reprezintă doar o parte din problemă. Patronii au spus că este singura soluţie prin care pot reveni la normal, insistând pe faptul că sunt obligaţi să cumpere cantităţi importante de dezinfectanţi şi materiale de protecţie, iar această cheltuială ajunge să fie suportată de clienţi. Majoritatea celor care au introdus deja taxa sunt de părere că va deveni un standard în toate afacerile.
Deși poți să o percepi mai degrabă ca pe o taxă de solidaritate, decât de Covid, aceasta este puțin probabil să ajungă vreodată în România. Pe marginea acestui subiect, Anita Panait, director executiv al Organizaţiei Patronale a Hotelurilor şi Restaurantelor din România (HORA) a oferit câteva declarații redactorilor Adevărul.
„E adevărat că unii patroni de restaurante au crescut costurile, dar este vorba despre costurile legate de livrare, adică omul care face livrarea, ambalajul, transportul şi altele. Restaurantele nu-şi doresc să recupereze brusc investiţiile cerute de siguranţa consumatorilor şi angajaţilor în perioada pandemiei, ci să îşi înceapă odată activitatea. Plus că, românii au o mentalitate diferită de Occident.
O astfel de taxă i-ar putea alunga pe români. Mai degrabă ne concentrăm pe vouchere, aşa cum au decis autorităţile din Viena când le-au dat vienezilor câte 50 euro pe lună de familie să meargă la restaurant. O astfel de taxă e pe planul doi. Vom şti probabil joi sau vineri când vom redeschide terasele, după ce ne va anunţa Guvernul. Aşteptăm şi măsurile clare de distanţare pe care ni le va impune ANSVSA”, a declarat Anita Panait.