Tigrul depresiv care îți rupe sufletul: ce a ajuns să facă necontrolat
S-a dezbătut mult în trecut faptul că animalele sălbatice, mai ales cele de pradă, nu au ce căuta la circ sau într-o grădină zoologică. Acest trend continuă însă și în 2020, cu un impact dezastruos asupra psihicului animalelor.
Dacă nu te-ai lămurit din documentarul Tiger King cât de dificilă este viața animalelor de pradă în captivitate, clipul de mai jos de câteva secunde ilustrează perfect drama unui tigru care își trăiește viața în câțiva metri pătrați.
Aflat într-o grădină zoologică din Beijing, China, tigrul a ajuns să meargă în cerc, obsesiv, compulsiv, fără niciun fel de intervenție umană. Nimeni nu-l bate sau îl amenință, dar viața în acel spațiu mic l-a traumatizat atât de tare încât nu mai știe să facă altceva. Nu încearcă să evadeze, nu scoate zgomote agresive, ci doar ”s-a adaptat” vieții de lungă durată într-o grădină zoologică.
Reprezentanții grădinii zoologice sunt de părere că tigrul bengalez prezintă semne clare de depresie. Deși pare ciudat, din cauza comportamentului atipic, animalul a beneficiat de un fel de consiliere psihologică. Pentru că vorbim însă de o grădină zoologică, ”tratamentul” administrat nu pare să fi fost foarte profesionist.
”Am dus animalul pentru a beneficia de terapie comportamentală. De asemenea, i-am adus mai multă mâncare și jucării. E precum consilierea psihologică.”, a explicat un angajat de la zoo reporterilor interesați de soarta tigrului. Din păcate, nimic nu poate compensa lipsa spațiului de joacă și vânătoare pe care l-ar fi avut la dispoziție în sălbăticie. Instinctele sale s-au deformat în acel spațiu de la zoo, iar moralul este la pământ.
Nu ajută nici faptul că cele mai multe grădini zoologice, inclusiv cea din Beijing, nu fac niciun efort pentru a-i crea un spațiu tigrului cât se poate de similar cu ceea ce ar putea vedea în sălbăticie. Ca urmare, animalul ajunge să fie stresat și depresiv.