13 mai 2020 | 11:39

Întreaga planetă în realitate virtuală: cum vei putea călători oriunde în lume direct de pe canapea

ACTUALITATE
Întreaga planetă în realitate virtuală: cum vei putea călători oriunde în lume direct de pe canapea

Planeta în realitate virtuală nu este ceva de care ai neapărată nevoie, însă cu siguranță va fi ceva de care te vei bucura.

Dei giganți precum Google lucrează și ei la asta, de data aceasta vorbim despre o companie mică, dar cu ambiții mari. Folosesc inteligența artificială pentru a face treaba grea, dar și o abordare de crowdsourcing pentru a obține imaginile și datele necesare.

Reality Virtual, o mică companie din Australia, lucrează la acest lucru. Poate visa la un asemenea proiect, în primul rând, datorită unei finanțări care vine de la Epic Games, creatorii celebrului joc Fortnite. De fapt, Reality Virtual a realizat deja un proiect de realitate virtuală impresionant. Vorbim despre proiectul Nefertari: A Journey to Eternity, o experiență VR care folosește fotogrametria de înaltă performanță, tehnici de efecte vizuale și inteligența artificială pentru a crea o experiență uimitor de detaliată a mormântului reginei Nefertari.

Partea proastă e că acest proiect a durat undeva la șase săptămâni. Asta înseamnă că ambițiile de a crea o experiență VR din toată planeta ar fi durat exagerat de mult dacă doar crearea unei experiențe dintr-o porțiune atât de mică ar fi durat atât de mult.

Proiectul de realitate virtuală este unul complex

Reality Virtual folosește astfel inteligența artificială pentru automatizarea procesului de transformare a fotografiilor de înaltă rezoluție într-o experiență 3D. Când acest lucru ca fi dus la bun sfârșit, va reduce de șase ori forța de muncă necesară.

O altă piesă critică este reprezentată de materia primă pentru AI: fotografii originale din, practic, fiecare loc de pe planetă. Dar nu doar fotografii din exteriorul orașelor și reperelor, așa cum a făcut Google pentru Google Earth VR. Reality Virtual are nevoie să intre în interiorul unor clădiri importante și are nevoie de fotografii de calitate superioară, cu un nivel mai mare de detalii pentru proiectul său de realitate virtuală.

Pentru asta, compania se bazează pe voluntarii care ar fi dispuși să contribuie la așa ceva. Compania vrea ca oamenii de pe teren care fac poze să aibă locația și geotag-urile stocate ca metadate în fotografiile lor. Se referă, în principal la studiouri, universități sau alte unități educaționale. Artiștii care realizează fotografiile primesc și bani pe drepturi de autor.

Rămâne de văzut ce va reuși să facă compania.