În premieră, Papa Francisc atacă ”ipocrizia anumitor personalități politice”: cine l-a supărat pe pontif
Într-unul dintre rarele sale interviuri, Papa Francisc a vorbit despre sarcinile sale în această perioadă dificilă, dar și-a făcut timp și pentru a ataca membrii clasei politice.
Franscisc este unul dintre cei mai apreciați papi la nivel global din ultimii 50 de ani, popular atât printre credincioșii catolici, cât și printre cei aparținând altor culte și religii. Încercând să atrag atenția asupra modului în care este alături de oameni în această perioadă, oficialul de la Vatican a fost surprinzător de deschis într-un interviu acordat jurnalistului britanic Austen Iverigh.
„Mă gândesc la responsabilitățile mele actuale și la cele care vor veni după aceea”, a mărturisit Papa Francisc în începutul interviului. „Care va fi slujba mea în acea perioadă de după, ca episcop al Romei, ca șef al Bisericii? Acel după a început să fie deja tragic, dureros, motiv pentru care ar fi bine să ne gândim deja de-acum. Trăiesc acest moment cu multă incertitudine. Este un moment de multă inventivitate, creativitate”, adăugat el, potrivit Rador, care citează Rainews.
„Poporul lui Dumnezeu are nevoie ca păstorul să fie aproape de el, nu să se protejeze prea mult”, a spus Papa atrăgând atenția asupra faptului că va face orice pentru a aproape de credincioși, în detrimentul sănătății personale. „Discursurile populiste? Îmi amintesc de Hitler în 1933. Politicienii care fabrică arme sunt nişte ipocriți.„Astăzi, în Europa, când se aud discursuri populiste sau decizii politice selective, nu este deloc greu să ne amintim de discursurile lui Hitler din 1933, mai mult sau mai puțin aceleași cu cele pe care le fac astăzi unii politicieni”, cu aceste cuvinte a atacat membrii guvernelor care profită de criză pentru a adopta o direcție totalitară.
„Această criză ne afectează pe toți: bogați și săraci. Este un apel la atenție împotriva ipocriziei. Sunt îngrijorat de ipocrizia anumitor personalități politice care spun că vor să facă față crizei, care vorbesc despre foametea din lume și, în timp ce vorbesc despre asta, fabrică arme. Este timpul ca această ipocrizie să se transformată în fapte concrete. Este vremea coerenței, altfel pierdem totul.”, și-a manifestat îngrijorarea Papa.
Nu au lipsit câteva referințe la renașterea naturii, care se dezbate foarte mult în timpul pandemiei. „Nu am dat crezare catastrofelor parțiale. Cine este cel care vorbește despre incendii în Australia astăzi? Și de faptul că acum un an și jumătate, o navă a traversat Polul Nord, care a devenit navigabil pentru că s-a topit gheața? Cine vorbește despre inundații? Nu știu dacă este răzbunarea naturii, însă cu siguranță este răspunsul ei. Fiecare criză este un pericol, dar este și o oportunitate. Oportunitatea de a ieși din pericol. Astăzi, cred că trebuie să încetinim un anumit ritm de consum și producție și să învățăm să înțelegem și să contemplăm natura”, spune pontiful, citând enciclica ecologică Laudato Si. „Și să ne reconectăm cu mediul nostru real”, a menționat suveranul pontif în interviul publicat simultan în The Tablet (Londra) și Commonweal (New York).