VIDEO Papa Francisc la Blaj: cum s-a încheiat ultima zi în România

Papa Francisc a vizitat România între 31 mai și 2 iunie. În ultima zi a fost în Blaj, unde s-a întâlnit și cu comunitatea romă din oraș.

Papa Francisc a încheiat vizita de trei zile în România cu o călătorie și o misiune în Blaj. Înainte de întâlnirea cu comunitatea romă din oraș a beatificat șapte episcopi greco-catolici decedați în închisorile comuniste.

În ultimul său discurs din România, Papa Francisc a cerut iertare, în numele Bisericii, comunităţii rome de la Blaj și din lume. Iertarea a fost cerută pentru momentele când, de-a lungul istoriei,  aceştia au fost „maltrataţi”, „segregaţi” sau priviţi „într-o manieră greşită, cu privirea lui Cain şi nu cu cea a lui Abel”. Întâlnirea s-a desfășurat în cartierul Barbu Lăutaru din Blaj, unde a fost construită, în ultimele trei luni, și-o biserică pentru cei din zonă.

„Am totuşi o greutate pe inimă. Este greutatea discriminărilor, a segregărilor şi a maltratării suferite de comunităţile voastre. Istoria ne spune că nici creştinii şi nici chiar catolicii nu au fost străini de răul acesta atât de mare. Pentru aceasta aş vrea să vă cer iertare. Cer iertare, în numele Bisericii, Domnului şi vouă pentru momentele când, în decursul istoriei, v-am discriminat, maltratat sau v-am privit într-o manieră greşită, cu privirea lui Cain şi nu cu cea a lui Abel, şi nu am ştiut să vă recunoaştem, să vă preţuim şi să vă apărăm în specificitatea voastră”.
Papa Francisc în discursul din Blaj

Cei șapte episcopi greco-catolici martiri, beatificați la Blaj, sunt: Valeriu Traian Frenţiu, Vasile Aftenie, Ioan Suciu, Tit Liviu Chinezu, Ioan Bălan, Alexandru Rusu şi Iuliu Hossu.

Ce le-a mai transmis Papa Francisc românilor

„Ca popor aveţi un rol de protagonişti pe care să vi-l asumaţi. Nu trebuie să vă fie frică să împărtăşiţi şi să oferiţi acele caracteristici specifice vouă care vă definesc, care marchează drumul vostru şi de care avem atât de mare nevoie: valoarea vieţii şi a familiei, în sens larg […]; solidaritatea, ospitalitatea, ajutorul, sprijinul şi apărarea celor mai slabi din comunitate; valorizarea şi respectul celor în vârstă; simţul religios al vieţii, spontaneitatea şi bucuria de a trăi. Să nu privaţi societatea în care vă aflaţi de aceste daruri, dar să fiţi disponibili şi să primiţi toate acele lucruri bune pe care ceilalţi vi le pot oferi şi aduce”.
Papa Francisc

Reportajul video de mai sus a fost realizat pe 2 iunie, la Blaj. Am folosit o cameră mirrorless Panasonic Lumix S1 cu un obiectiv Panasonic 70-200mm f/4 ca să fim cât mai aproape de Papa Francisc și-o cameră video semi-profesională clasică.

13:07 05.06.2019
Citește tot articolul →
Cele mai noi articole video