Ce se întâmplă cu școlile din România odată cu starea de urgență
Între 11 și 22 martie, școlile din România sunt închise. A fost o decizie luată ca să limiteze epidemia de coronavirus. Ministrul Educației a venit cu completări înainte de anunțul despre starea de urgență.
Monica Anisie, ministrul Educaţiei, a spus că şcolile vor rămâne închise şi în perioada în care este decretată stare de urgenţă. Deocamdată, Klaus Iohannis, președintele României, a spus că va clarifica luni, pe 16 martie, ce înseamnă starea de urgență.
„Deocamdată nu avem niciun termen pentru perioada de închidere a şcolilor, dar în perioada de stare de urgenţă şcolile or să fie închise. În perioada asta este clar că o să avem şcolile închise. Până după Paşte şcolile sunt închise.”
Monica Anisie pentru HotNews, conform News.ro
Școlile au fost închise pe 11 martie. Perioada inițială era până pe 22 martie. Vacanța de Paște e programată între 4 și 21 aprilie. Între timp, au apărut inițiative de teleeducație, inclusiv de la Primărie sau Telekom.
În ce stare e România: 139 cazuri confirmate, 9 persoane recuperate
Pe 15 martie, la ora 17, Grupul de Comunicare Strategică a transmis că pe teritoriul României, au fost confirmate 139 de cazuri de persoane infectate cu virusul COVID – 19 (coronavirus). Dintre cei 139 de cetățeni care au contactat virusul, nouă sunt declarați recuperați și au fost externați.
În ceea ce privește starea de urgență, decretarea acesteia nu trebuie să fie un motiv de panică, ci, din contra, o măsură care asigură că autoritățile statului întreprind acțiunile necesare pentru a ține sub control o situație cu caracter excepțional, cum e pandemia COVID-19.
După cum a transmis și Grupul de Comunicare Strategică, o parte dintre măsurile scenariului 3 (peste 100 de cazuri confirmate) au fost deja adoptate. GCS a transmis că, la acest moment nu există confirmarea că avem o „transmitere susținută pe scară largă” a noului coronavirus (COVID-19). Intrarea în scenariul al 3-lea, pe teritoriul României presupunea, în estimarea inițială, „transmiterea susținută pe scară largă, cu creșterea presiunii asupra sistemului de îngrijiri de sănătate (101-2000 cazuri)”.