26 feb. 2020 | 12:45

Tesla pune dopul șampaniei: ce se întâmplă cu acțiunile și ce legătură are Panasonic

ACTUALITATE
Tesla pune dopul șampaniei: ce se întâmplă cu acțiunile și ce legătură are Panasonic

Acțiunile Tesla „explodaseră” la început de an și au ținut-o așa o perioadă. Până la un punct, însă. Iar Elon Musk află că, de fapt, o veste proastă nu vine niciodată singură.

Tesla era pe val la început de an. Prețul acțiunilor era în continuă creștere, iar compania lui Elon Musk ajunsese să aibă o valoare de piață mult mai mare decât cea cumulată a altor constructori vechi și mari din industrie.

S-a deschis șampania, dar bucuria n-a ținut mult. Pentru că mai multe rapoarte legate de funcția Autopilot, de care se leagă mai multe accidente și incidente cu modele Tesla, au apărut în spațiul public. Și criticile au început să curgă.

În acest context, acțiunile Tesla au început să se deprecieze. Și, între timp, Elon Musk a mai primit și o altă veste proastă. Parteneriatul cu Panasonic referitor la panourile solare a picat.

Vești proaste pentru Tesla

Prima veste proastă pentru constructorul american de mașini electrice e legată de prețul acțiunilor. E adevărat că Tesla încă are o capitalizare de piață mai mare decât cea a General Motors, Ford și Fiat-Chrysler la un loc. Dar lucrurile nu se duc într-o direcție bună.

Valoarea acțiunilor Tesla a scăzut, în doar două zile, cu 100 de dolari. Acum, o acțiune valorează undeva la 799 de dolari. Musk a pierdut, în doar două zile, 19 miliarde de dolari din valoarea de piață.

Au apărut rapoartele critice la adresa funcției Autopilot, dar această scădere a fost alimentată și de îngrijorările de la nivel mondial privind epidemia de coronavirus.

De ce a picat parteneriatul cu Panasonic

Între timp, Musk a mai primit și o altă veste proastă. Panasonic a anunțat că se va retrage din parteneriatul cu Tesla pe zona panourilor solare de la fabrica din New York. Cele două companii se angajaseră să lucreze umăr la umăr la acest proiect, dar înțelegerea a picat.

Se pare că Panasonic a decis să se retragă pentru a se orienta spre alte divizii pe care le consideră în acest moment mai profitabile. Compania lui Elon Musk, la rându-i, susține că operațiunile și activitățile nu vor fi afectate. Business-ul cu panouri solare a fost cumpărat de Musk în 2016, în schimbul a 2,6 miliarde de dolari.

Compania numără 1.500 de angajați.

Panasonic nu va încheia definitiv orice colaborare cu Tesla. Se menține încă în înțelegerea cu Tesla din Nevada, acolo unde se fabrică baterii pentru vehicule electrice. Acolo, însă, e profitabil. După ani de probleme, Panasonic a anunțat, recent, primul trimestru pe profit. Așa că n-are motive să iasă din acea afacere, deocamdată.

Panasonic și Tesla nu au oferit niciun comentariu legat de ruperea parteneriatului la ora redactării acestui articol.