13 feb. 2020 | 16:41

TikTok, raiul pedofililor: cât de nesigură este aplicația pentru copii, potrivit experților

ACTUALITATE
TikTok, raiul pedofililor: cât de nesigură este aplicația pentru copii, potrivit experților

În cazul în care credeai că nu mai există loc în piață pentru rețele sociale, explozia de popularitate a TikTok din ultimul an atestă contrariul.

Există atât de multe rețele sociale, încât este dificil să le ții evidența la toate. În teorie, toate sunt interzise copiilor sub 13 ani, în realitate însă, nimeni nu se străduiește să implementeze cu sfințenie respectiva restricție, nici pe Facebook și nici pe Instagram. Cele mai mari probleme sunt însă pe TikTok, o platformă ce pare să exploateze la maxim dorința micuților de a deveni vedete online.

Din acest motiv, experții în securitate cibernetică au lansat mai multe avertismente în ultimele luni pe marginea TikTok. Rețeaua socială a devenit favorita pedofililor și este mai important ca niciodată să monitorizezi activitatea online a copilului tău.

În teorie, aplicația are particularități similare cu Snapchat, oricine poate publica un clip video între 3 și 60 de secunde. Diferența majoră constă în faptul că acele clipuri sunt permanente și pot fi partajate cu ușurință în fiecare colț al internetului, în afara aplicației în care au fost create.

Numărul utilizatorilor de TikTok nu este cunoscut, dar are mari șanse să ajungă în viitorul apropiat la un miliard. Până la finele anului trecut, se bucura deja de 800 de milioane de descărcărcări a aplicației, dintre care peste 80 de milioane au fost în Statele Unite ale Americii.

Cele mai recente avertismente pe marginea TikTok au venit din partea lui Susan McLean, un polițist din Regatul Unit specializat în securitate cibernetică. Ea încearcă să descurajeze toți părinții să nu-și lase copii să utilizeze aplicația chinezească. ”TikTok nu este o aplicație sigură și sunt multe motive de îngrijorare, începând cu riscul de bullying și atracția pentru predatori”.

Mai populară decât Snapchat, aplicația și-a atras multe critici din cauza faptului că pare să fi fost creată pentru copii mici și ignoră complet numărul foarte mare de utilizatori care nu se află la vârsta semnării unui contract.

Aplicația are foarte multe vulnerabilități, dar cele mai mari probleme de securitate țin de modul în care a fost construită. Chiar și dacă îți faci un profil privat pe TikTok, fotografia de profil, numele de utilizator și descrierea profilului vor fi vizibile tuturor.

O investigație pe termen lung din Marea Britanie a scos la iveală faptul că aplicația s-a aflat în spatele multor experiențe dezastruoase pentru minori, începând cu acte de bullying, facilitarea transmiterii de conținut sexual explicit și atragere pedofililor care se bagă în seamă cu copii. Comentarii sexuale explicite au apărut la postările unor copii de până la 9 ani.

După ce au fost raportate, au fost șterse în aproximativ 24 de ore, dar cei care le-au postat au în conturile active în continuare, în majoritatea cazurilor. Ca un argument în plus, ai în vedere că proprietarii TikTok au primit cea mai mare amendă din istoria Statelor Unite pentru colectarea informațiilor și comercializarea lor.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele