30 ian. 2020 | 09:04

Schimbarea climatică distruge obiective turistice, dar Google le imortalizează în 3D

ACTUALITATE
Schimbarea climatică distruge obiective turistice, dar Google le imortalizează în 3D

Cel mai nou proiect de conservare al Google include păstrarea în format 3D a unor locații istorice de pe mapamond. Din păcate, în lumea reală, acestea ajung să fie distruse de schimbările climatice.

Când vine vorba de imortalizarea unor locații de pe mapamond cu scopul de a putea fi explorate virtual de viitoare generații, Google face o treabă minunată, de foarte mulți ani. Datorită proiectelor inițiate de Google Arts & Culture, poți să vizitezi Casa Albă din confortul căminului sau Sala Oglinzilor de la Versailles.

Cel mai nou proiect al gigantului din Mountain View este însă un pic diferit față de ce s-a întâmplat în trecut, deoarece vizează în mod exclusiv obiective care riscă să dispară în anii și deceniile următoare din cauza schimbărilor climatice și a încălzirii globale.

google obiective turistice recreate 3d insula pastelui

Google a lansat la această adresă Heritage on the Edge (Moștenire de pe marginea prăpăstiei), o colecție care face parte din aceeași platformă online educațională intitulată Arts & Culture. În total, va include aproximativ 50 de expoziții menite să ilustreze într-o manieră cât se poate de practică efectul încălzirii globale asupra unor obiective istorice.

Din acest efort fac parte și cinci locații recreate în 3D, pentru un total de 25 de modele. În procesul de digitalizare a lor s-a folosit o combinație de scanări 3D, fotogrametrie și filmări din dronă. În final, au fost publicate online modele detaliate a statuilor de pe Insula Paștelui – Rapa Nui, centru vechi și nou din Edinburgh, port de negoț din Kilwa Kisiwani din Tanzania, Orașul Moschee din Bagerhat – Bangladesh, orașul antic Chan Chan din Peru.

Vor fi, de asemenea experiențe mobile de realitate augmentată prin intermediul aplicației Pocket Galleries pentru a vizita Moscheea Nine Dome din Bangladesh și Gereza Fort din Tanzania. Pentru acest proiect, Google a colaborat cu ICOMOS și organizația nonprofit specializată pe arhivare CyArk. În final, gigantul din Mountain View vrea să ajute cât mai multe instituții să păstreze în format digital comori arhitectonice și elemente istorice.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele