14 ian. 2020 | 15:24

Schimbările climatice, scenarii sumbre: câți oameni vor ucide anual

ACTUALITATE
Schimbările climatice, scenarii sumbre: câți oameni vor ucide anual

Schimbările climatice reprezintă o amenințare reală la adresa planetei. Iar efectele sunt mult mai grave față de ceea ce s-a estimat inițial.

Se vorbește de ceva vreme despre încălzirea globală și despre efectele catastrofale pe care le va avea asupra planetei. Schimbările climatice nu-s deloc de ignorat și, după cum arată evenimentele recente, nu prea mai e de glumă. Anul trecut a fost marcat de incendiile din America de Sud. Anul acesta, a fost dezastrul din Australia.

Mai mult, există fenomene meteo greu explicabile. În Moscova s-a înregistrat cea mai caldă lună decembrie din ultimul secol și ceva, iar în deșertul Sahara a nins recent. Revista Nature Medicine pleacă de la toate aceste evenimente și vine cu niște scenarii extrem de sumbre.

Din cauza fenomenelor meteo extreme, numărul de oameni care vor muri sau vor fi grav răniți va fi extrem de mare.

Schimbările climatice, efecte catastrofale

Din cauză modificărilor de climă, numai în Statele Unite vor muri anual încă 2.135 de persoane, arată cercetătorii care și-au publicat studiul în Nature Medicine. Dacă până acum cercetătorii s-au axat numai pe fenomenele meteo extreme, atenția lor s-a îndreptat și către oamenii care au de suferit de pe urma acestora.

Între 2030 și 2050, aproximativ 250.000 de oameni vor muri în fiecare an din cauza malnutriției, malariei, diareei și a stresului termic. Toate cauzate de schimbările climatice prin care trece planeta. 250.000 de oameni nu e o statistică de ignorat, înseamnă un sfert de milion.

Mai mult, cinci milioane de oameni vor muri ulterior din cauza rănilor provocate de fenomenele meteo extreme. Cu alte cuvinte, raportul va fi de un deces la alte zece survenite din cauze naturale. Aceste tragedii pot fi evitate dacă se iau măsurile necesare.

Numai că acestea trebuie să vină repede, pentru că nu prea mai e timp de pierdut, după cum atrag atenția cercetătorii. Unele decese vor fi provocate de inundații sau accidente de mașină. Dar altele pot fi și provocate de atacuri și violențe. Experții susțin că schimbările climatice vor avea efect și asupra sănătății mintale. Deja există studii care arată că rata cazurilor de suicid a crescut în Mexic și Statele Unite odată cu încălzirea globală.

Planeta suferă în tandem cu oamenii

Iată o concluzie interesantă exprimată de unul dintre cercetătorii care au analizat sudiul.

„Studiul evidențiază cât de importantă este sănătatea mintală, e ca o povară de care nimeni nu prea vorbește. Și asta nu e cauzată doar de schimbările climatice, ci și de expunerea la ce se întâmplă în mediul înconjurător.  Rezultatele noastre arată că acolo s-ar putea descoperi lucruri noi, în special la persoanele mai tinere”
Robbie Perks, cercetător

Cu alte cuvinte, nu trebuie să fii neapărat în Australia ca să fii afectat de ceea ce se întâmplă acolo. Faptul că vezi imaginile sau auzi știrile te expune la acele evenimente tragice. Ce înseamnă, de fapt, încălzirea globală, dincolo de explicațiile meteorologilor?

Cercetătorii vin cu niște direcții interesante. Ei spun că oamenii vor înota mai mult pentru a se răcori. Asta poate conduce la mai multe cazuri de înec. De asemenea, persoanele sunt mai agitate atunci când afară e foarte cald. Așa crește consumul – ceea ce ar putea conduce la mai multe boli de inimă sau accidente de mașină.

Alte studii leagă creșterea temperaturilor de creșterea cazurilor de crime violente și alte infracțiuni grave. 

De ce vor muri atât de mulți oameni

Pentru a ajunge la cifrele de care-ți spuneam mai sus, cercetătorii au abordat problema în felul următor: au analizat numărul de decese și de persoane rănite în Statele Unite între 1980 și 2017. Excepție au făcut Hawaii și Alaska.

Le-au suprapus apoi peste schimbările bruște de temperatură din fiecare lună. Așa s-a descoperit corelația. Dacă planeta se va încălzi, în următoarea perioadă, cu 1,5 grade Celsius (așa cum se estimează), atunci cazurile de persoane rănite și decedate vor crește semnificativ.

Dincolo de aceste aspecte, există și o presiune economică extrem de mare. În acest context, guvernele din toată lumea trebuie să-și regândească bugetele alocate pentru sănătate, vor fi schimbări importante în domeniul asigurărilor din acest domeniu.

Schimbările climatice reprezintă o amenințare la adresa planetei și a oamenilor. Efectele sunt pe lanț și nu-s dintre cele mai bune. E motivul pentru care există preocupare în toată lumea când vine vorba de acest aspect.

Dacă nu se acționează repede sau dacă măsurile nu-și ating scopul, atunci rezultatul va fi dezastruos.