Parteneriatul dintre Hyundai și Uber care ne va aduce taxuri zburătoare
Hyundai și Uber au încheiat un parteneriat al cărui scop final este dezvoltarea unor taxiuri zburătoare de care călătorii ar putea beneficia.
În cadrul CES 2020, cele două companii au dezvăluit un prototip pentru un vehicul zburător care ar urma să facă parte din flota de taxiuri Uber. Acesta face parte din ambițiosul program Uber Air, prin care compania speră să poată transporta pasageri prin aer, cu ajutorul unor vehicule zburătoare. Planul este ca primele taxiuri care călătoresc pe cale aeriană să decoleze din Dallas, Los Angeles și Melbourne în 2023. Proiectul se desfășoară în colaborare cu Hyundai, care va construi aceste taxiuri zburătoare pentru Uber.
Avionul Hyundai se numește S-A1 și este un vehicul de tip e-VTOL, ceea ce înseamnă că este electric și decolează și aterizează pe verticală. Are o autonomie de aproximativ 96 de kilometri și zboară la altitudini joase de aproximativ 600 de metri. Reîncărcarea unuia ar dura cam 10 minute.
Uber și Hyndai lucrează la taxiuri zburătoare
Va zbura la viteze de până la aproame 290 de kilometri pe oră. Compania de ridesharing menționează și cât va costa o cursă cu aceste taxiuri zburătoare: pentru fiecare 20 de mile, echivalentul a aproximativ 32 de kilometri, pasageri vor fi nevoiți să plătească 100 de dolari.
Cabina este proiectată cu patru scaune pentru pasageri, permițând călătorilor să se îmbarce și să debarce ușor și să evite scaunul din mijloc. Acesta are suficient spațiu doar pentru o geantă personală sau rucsac per călător.
Inițial, aceste taxiuri zburătoare oferite de Uber vor fi pilotate de piloți. Totuși, planul este este ca, în cele din urmă, Hyundai să le transforme pe acestea în niște vehicule autonome.
„Ziua în care taxiurile aeriene Hyundai vor purta pasagerii Uber prin cer este mai aproape decât credeți”, a spus Eric Allison, șeful Uber Elevate, care operează Uber Air.
În acest parteneriat, Hyundai va produce și va dezvolta vehiculele aeriene, iar Uber va oferi servicii de asistență a spațiului aerian, conexiuni legate de transportul terestru, dar și interfețe pentru clienți printr-o rețea de distribuție aeriană.