Facebook îți monitorizează locația, indiferent de setările telefonului: cum îți violează intimitatea
Atâta timp cât Facebook va fi un serviciu gratuit care îți va vinde datele creatorilor de reclame, nu ar trebui să vină ca o surpriză faptul că îți urmărește locația când o ai dezactivată din configurările telefonului.
Practicile Facebook legate de violarea intimității s-au aflat în centrul mai multor scandaluri de-a lungul anilor. Cu toate acestea, compania continuă să-ți monetizeze comportamentul în cea mai terifiantă manieră, indiferent de gesturile pe care le faci pentru prevenirea acestui lucru.
Printr-un comunicat recent, oficialii companiei conduse de Mark Zuckerberg au recunoscut faptul că adună date despre locația utilizatorilor în permanență. Chiar și atunci când ai dezactivat geolocația, invocând motive de securitate și publicitatea, Facebook face o treabă suprinzător de bună în a-ți estima locația printr-o serie de artificii tehnice, conform AFP.
„Chiar dacă un utilizator nu și-a activat locația, Facebook o poate determina parțial, mulțumită informațiilor furnizate prin activitățile acestuia lor și conectarea sa la diferitele servicii ale noastre”, a afirmat compania într-o scrisoare remisă către doi senatori americani și publicată pe Twitter marți.
Acest subiect a fost adus în lumina reflectoarelor de către senatorul democrat Chris Coons și republicanul Josh Hawley. Cei doi au pus presiune pe titanul rețelelor sociale, în urmă cu aproximativ o lună, cu scopul de obține informații detaliate legate de modul în care sunt colectate aceste date.
„Suntem îngrijorați cu privire la posibilitatea ca Facebook să nu își informeze utilizatorii despre gradul de control (asupra datelor lor) pe care setările l-ar putea sugera”, au scris aceștia, înainte de a adresa întrebările directe companiei americane. Din păcate pentru utilizatorii care se credeau în siguranță, situația nu este chiar atât de simplă, iar cei doi senatori au avut dreptate în a fi paranoici.
„Facebook admite”, a răspuns Josh Hawley marți, „chiar dacă îți dezactivezi locația, compania continuă să o monitorizeze, pentru a face bani, trimițându-ți reclame”. „Nu ai control asupra informațiilor personale (…) de aceea Congresul trebuie să ia măsuri”, continuă acesta.
Cei de la Facebook sunt împăcați în legătură cu practicile lor, mai ales că îți pot folosi locația în probleme de securitate. Aceste informații „ne ajută să evidențiem conținut mai relevant și îmbunătățim publicitatea”, a detaliat compania, insistând pe faptul că monitorizarea se oprește la nivel de oraș sau cod poștal, cu excepția cazurilor motivate de îngrijorări privind securitatea.