Coloniile de albine sunt pe moarte, dar o ciupercă ar putea salva câteva milioane
De aproximativ un deceniu, cercetătorii se străduiesc să găsească soluții pentru a preveni decesul în masă al albinelor. Unele soluții pe care le-au găsit sunt mai ciudate decât altele.
Albinele sunt extrem de importante pentru o mare parte din vegetația pe care o întâlnești în fiecare zi. Dacă ele ar dispărea, oamenii ar avea de trăit doar patru ani, conform unui citat de Albert Einstein. În acest context, nu ar trebui să vină ca o surpriză majoră faptul că foarte mulți cercetători face eforturi semnificative pentru a preveni decesul în masă al coloniilor de albine.
Conform unui studiu publicat în 2018 în publicația Nature Scientific Reports, un anumit extract de ciupercă poate ajuta albinele să învingă virusul care se pare că a contribuit masiv la decesul și dispariția lor din ultimii ani. Studiul a fost realizat de cercetătorii de la Universitatea de Stat din Washington, cu ajutorul USDA și Fungi Perfecti. Aceasta din urmă este o companie specializată în cultivarea ciupercilor din Washington.
Cercetătorii au observat că albinele care au primit extract de Mycellium de la ciupercile amadou și reishi s-au bucurat de o reducere de 79 de ori a numărului de infecții provocate de aripile deformate. Uimitoare este însă reducerea de 45.000 de ori a numărului de albine decedate din cauza virusului Lacului Sinai.
În condiții ideale, profesorul Steve Sheppard, unul dintre cei reponsabili de studiu, speră ca aceste descoperiri să ducă la eliminare completă a celor două afecțiuni a albinelor. Implicit, speră să reducă numărul deceselor. ”Speranța noastră cea mai mare este că aceste extracte vor avea un așa impact asupra virusurilor, încât vor ajuta acarienii varroa să devină o sursă de deranj pentru albine, mai mult decât o cauză pentru dispariția lor. Suntem entuziasmați să vedem unde vor duce descoperirile. Timpul se scurge pentru populația de albine, iar siguranța și securitatea aprovizionării cu alimente a lumii depinde abilitatea noastră de a găsi un mijloc pentru însănătoșirea polinatorilor.”, a explicat Sheppard.
În acest proiect, Steve Sheppard colaborează cu o companie intitulată Fungi Perfecti, deținută de Pault Stamets, unul dintre ce mai buni experți în domeniul ciupercilor de pe întregul mapamond și unul dintre coautorii studiului.
Problema cu care se confruntă momentan oamenii de știință constă în lipsa de disponibilitate a extractului de mycelium în cantități mari, pentru distribuție în masă. Stamets este însă optimist că nu ar trebui să mai dureze mult până se rezolvă acest aspect al problemei.