08 oct. 2019 | 17:55

Expertul care vrea să schimbe felul în care inteligența artificială funcționează

ACTUALITATE
Expertul care vrea să schimbe felul în care inteligența artificială funcționează

Inteligența artificială se bazează pe seturi de date, din care identifică modele, dar un expert în domeniu vrea să îmbunătățească funcționarea algoritmilor.

Yoshua Bengio este pionier în domeniu și este unul dintre câștigătorii Turing Award, echivalentul premiului Nobel în lumea computerelor, datorită contribuției sale la dezvoltarea deep learning.

În esență, inteligența artificială folosește algoritmi antrenați cu ajutorul unor seturi de date din care aceștia extrag pattern-uri. Totuși, în viziunea lui Bengio, aici există o problemă: algoritmii nu înțeleg relațiile cauză-efect. Spune că nu vor putea ajunge la nivelul inteligenței umane dacă nu vor putea înțelege de ce se întâmplă anumite lucruri.

Algoritmii au sarcini specifice: să recunoască pisicile din imagini sau anumite cuvinte într-o înregistrare audio. Pentru asta, sunt antrenați cu ajutorul unor seturi uriașe de date, din care recunosc pattern-uri. De exemplu, inteligența artificială poate identifica, în anumite cazuri, semne ale cancerului din radiografii. Totuși, nu poate explica de ce o anumită imagine ar putea sugera existența bolii.

Astfel, Yoshua Bengio spune că înțelegerea relației cauză-efect ar putea face ca sistemele AI actuale să devină mai inteligente și mai eficiente. Spre exemplu, un robot care înțelege că aruncarea unui obiect va face ca acesta să se spargă nu ar mai avea nevoie să arunce zeci de vaze pe podea pentru a vedea ce se întâmplă cu acestea.

Cum speră Yoshua Bengio să îmbunătățească inteligența artificială

Expertul deja lucrează la o versiune AI capabilă să înțeleagă de ce. El și echipa sa au folosit seturi de date care mapează relațiile cauzale între fenomene din lumea reală: de exemplu, fumatul și cancerul pulmonar.

În continuarea exemplului de mai sus, un robot ar putea folosi în cele din urmă această abordare pentru a forma o ipoteză despre ce se întâmplă atunci când aruncă un obiect. Apoi, îți poate confirma bănuiala atunci când vede mai multe lucruri zdrobite pe podea.

Inteligența artificială a ajutat la dezvoltarea unor lucruri considerate irealizabile acum ceva vreme, precum mașinile care se conduc singure sau telefoane care se pot debloca prin recunoaștere facială.

Rămâne de văzut dacă abordarea lui Bengio va ajuta la dezvoltarea unor lucruri și mai uimitoare.