04 sept. 2019 | 11:38

Componenta de care ai nevoie ca să faci chiar și un laptop vechi mai bun

TEHNOLOGIE
Componenta de care ai nevoie ca să faci chiar și un laptop vechi mai bun

Dacă ai cumpărat vreun laptop în ultimii 10 ani, și la un preț de bun-simț, cel mai probabil are un hard disk clasic în el. Mic, dar tot hard disk. Cea mai simplă cale ca să faci din laptop un computer un pic mai rapid e cu un SSD.

ADATA are o serie de produse SSD denumită Ultimate. Și ai diverse opțiuni de stocare: 240, 480 sau 960 GB. Dar asta nu e vestea cea mai bună, ci prețul. Cu mai puțin de 200 de lei îți iei un SSD bun sau, cu mai puțin de 600 de lei, treci direct la cel de 960 GB. Eu am folosit versiunea de mijloc, de 480 GB.

Acest produs poate fi instalat în locul unui hard disk clasic de laptop, ceea ce-i o veste excelentă, sau poți înlocui unitatea optică (dacă are) și să bagi un SSD alături de HDD acolo. Oricum ai face-o, ca să câștigi un plus de viteză trebuie să instalezi sistemul de operare pe SSD.

Când vorbești despre un SSD, vorbești în primul rând de viteză

SSD ADATA SU630

ADATA SU630 are următoarele viteze declarate de producător: 520 MBps și 450 MBps pentru scriere și citire, dar acestea sunt influențate de sistemul tău per total. În orice caz, e o viteză net superioară oricărui HDD dintr-un laptop de acum trei – cinci sau chiar zece ani. Poate opera la temperaturi între 0 și 70 de grade Celsius și are un rating MTBF (mean time between failures) de 1,5 milioane de ore.

În fine, acestea sunt caracteristicile tehnice. Dar ce face? În primul rând, prețul e excelent. Apoi, vitezele sunt aproape de cele declarate de producător. Iar produsul e mult mai ușor față de un hard disk clasic și rezistă la șocuri și vibrații, adică momente prin care poate trece un laptop.

SSD ADATA SU630

Viteza e probabil cea care te interesează mai mult. La acest capitol e bine să știi că acest produs folosește Dynamic SLC Caching. Asta face ca pornirea computerului să fie mai rapidă, dar și transferul de fișiere (față de produse ale competiției). Iar tehnologia LDPC (Low-Density Parity-Check) asigură un control ceva mai bun al datelor stocate și corectează eventualele erori. Aceste două tehnologii sunt două avantaje principale în fața unui hard disk clasic sau a unui SSD de acum doi – trei ani.

Întrebarea care se pune acum în 2019 nu e dacă mai merită sau nu să iei un SSD. Întrebarea e: ce alegi? Și, dacă tot dai banii, să dai pe ceva mai bun. O alternativă, chiar dacă n-ai nevoie pentru laptop, e să iei un astfel de produs și să-l cuplezi cu un enclosure și ai SSD extern rapid. Eu asta am făcut.

Scrie despre lucruri serioase care enervează oameni neserioși. vezi toate articolele