18 sept. 2019 | 08:27

Întreaga populație a unei țări are datele personale expuse online: cum s-a întâmplat dezastrul

ACTUALITATE
Întreaga populație a unei țări are datele personale expuse online: cum s-a întâmplat dezastrul

Digitalizarea datelor private și arhivarea lor pe diverse servere vine la pachet cu riscuri semnificative, după cum și-au dat seama cetățenii unei întregi țări.

Conform raportului publicat de CNBC, în această săptămână a fost descoperită una dintre cele mai grave scurgeri de date la nivelul unei întregi țări. Din păcate, fiecare cetățean din Ecuador este afectat. Datele personale ale tuturor oamenilor din țară au mari șanse să fie deja online.

Peste 20 de milioane de oameni, printre care și 7 milioane de copii, au avut datele expuse din cauza unui server nesecurizat al unei firme de marketing și analiză din Ecuador, potrivit companiei de securitate vpnMentor. Populația țării este de doar 16,5 milioane, dar la această valoare se mai adaugă cetățenii decedați, conform datelor furnizate de Biroul Procurorului General.

Nu se știe exact numărul celor din Ecuador care vor avea de suferit de pe urma acestui scandal cibernetic, dar datele care au scăpat online sunt foarte sensibile. Lista include numele complete ale oamenilor, data nașterii, numerele personale de pe actele de identitate (CNP-ul lor), numerele de identitate fiscală, informațiile legate de angajare și nu numai.

Breșa de securitate a fost descoperită în timpul unui exercițiu de rutină efectuat în această lună de către vpnMentor. Nu a durat mult până când, pe parcursul auditului, a fost identificată o legătură nesecurizată între serverele din Ecuador și un server din Miami, Florida. Acesta din urmă pare să fie deținut de Novaestrat, o companie de analiză a datelor cu sediul în Ecuador.

„După ce datele sunt expuse lumii, procesul nu mai poate fi anulat”, scrie în raport. Problema a fost rezolvată pe 11 septembrie, „însă informațiile ar putea să fie deja deținute de părți rău intenționate”, a avertizat vpnMentor. Printre datele expuse se află și o serie de informații sensibile ale fondatorului Wikileaks. Julian Assange a beneficiat de azil politic din partea Ecuador în perioada 2012 – 2019.
La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele