28 aug. 2019 | 17:26

Facebook, investigată de UE că îți asculta conversațiile din Messenger

ACTUALITATE
Facebook, investigată de UE că îți asculta conversațiile din Messenger

La mijlocul lui august s-a aflat că Facebook înregistrează conversațiile utilizatorilor. Acum, Uniunea Europeană vrea mai multe explicații despre treaba asta. Și, astfel, compania revine în atenția tuturor printr-o încălcare a intimității. A lipsit și de data asta transparența.

Rețeaua socială susține că niciun utilizator n-a fost afectat de înregistrarea conversațiilor. Dar 48 de cetățeni UE au fost subiectul acestei opțiuni pe care Facebook a anunțat-o în 2015: să poți primi un transcript cu ce-ai discutat pe Messenger. Aceștia sunt din 14 țări ale Uniunii.

În UE, Facebook are centrul în Irlanda. Și se supune condițiilor legale din această țară. Totuși, încălcarea intimității utilizatorilor s-a derulat în Statele Unite ale Americii. Astfel, orice țară membră UE poate să investigheze problema.

De cealaltă parte, compania susține că opțiunea transcrierii conversațiilor nu era disponibilă în Europa. Totuși, cei 48 de utilizatori au avut fragmente audio înregistrate, ascultate și transcrise de o companie terță, pentru Facebook. Sub GDPR, activ din 2018, rețeaua socială ar putea primi o amendă de până la 4% din veniturile anuale.

Investigația de acum a început în Hamburg, Germania. Subiectul e înregistrarea și transcrierea conversațiilor utilizatorilor fără acordul acestora.

De ce a folosit Facebook oameni pentru transcrierea conversațiilor din Messenger

La momentul la care s-a aflat de problema asta, compania a spus că a recurs la oameni pentru transcript, deoarece își testa sistemele automate care să facă asta. A dat asigurări că renunță la această practică.

Opțiunea voice-to-text e disponibilă în Messenger încă din 2015. Astfel, înregistrările au fost furnizate de la utilizatori care au vrut o transcriere. Oficial, Facebook a vorbit până acum de utilizarea algoritmilor de inteligență artificială pentru acest demers. Acum se dovedește că a apelat și la oameni.

Dezvăluirea a venit după ce Mark Zuckerberg, director și fondator, a negat în Congresul american că rețeaua socială ar asculta schimburile de mesaje audio între utilizatori. Teoria, pe care Zuckerberg a caracterizat-o drept conspiraționistă, e că rețeaua socială ajustează astfel conţinutul din News Feed și, implicit, afișarea de reclame.

Scrie despre lucruri serioase care enervează oameni neserioși. vezi toate articolele