În ianuarie 2019, LG și-a prezentat televizoarele prin care ar vrea să-ți arate că poți avea calitate ca de cinema și la tine acasă. Promisiunile au fost la nivel ridicat, așa că am vrut să văd cum le respectă un astfel de model. Așa am ajuns la LG NanoCell TV SM9800.
[related]
Pe măsură ce televizoarele au devenit mai mari, s-a dezvoltat și tehnologia acestora. Astfel, vorbim, în prezent, de panouri LED capabile să reproducă luminozitate și culori la nivel cât mai apropiat de realitate. Compania a adunat toate atuurile tehnice sub denumirea NanoCell. Iar această tehnologie e structurată pe trei direcții: culoare, contrast și acuratețea cu care reproduce detaliile din conținutul video.
Ți le voi explica pe toate în parte, dar și de ce ai vrea să ai inteligență artificială pe un televizor. Aceasta e marcată, pe produsele LG, prin denumirea ThinQ. Și nu se rezumă totul la asistenți digitali care îți pot răspunde la întrebări.
LG NanoCell TV SM9800 e un model de 65 inci (165 centimetri) integrat în seria celor mai noi și mai avansate, din punct de vedere tehnic, modele de televizoare LED ale companiei. Pe ce mizează aici e modul în care oferă o puritate sporită a culorilor RGB, grație tehnologiei LG NanoCell. Mai sus ziceam că aceasta e structurată pe trei direcții.
Înainte de toate ai Nano Color. Nu știm, deocamdată, care e maximul de calitate pe care televizoarele îl pot atinge – și cel mai probabil nu putem vorbi de un maxim, din moment ce tehnologia evoluează în ritm alert de la an la an. Ce-i concret e că atunci când ai în fața ochilor un televizor ale cărui culori sunt dezamăgitoare îți dai seama imediat.
Prin Nano Color, LG susține că folosește nanoparticule de 1 nanometru (de unde și denumirea) pentru a îmbunătăți reproducerea culorilor la toate nivelurile. Gândește-te că tot ce vezi pe un display e bazat pe cele trei culori de bază: roșu, verde și albastru (RGB). Ei bine, prin Nano Color și acele nanoparticule, LG purifică nuanțele culorilor și elimină culorile mate. Astfel, conținutul video pe care îl vizionezi e prezentat cât se poate de bine, cu o reproducere extraordinară a culorilor.
Culorile n-ar însemna însă totul, dacă n-ai avea și nuanțele de negru. Aici intră în discuția tehnologia LED, care a permis niveluri de negru imposibil de atins de panourile LCD. Iar LG a dus lucrurile un pic mai departe cu Nano Black. Chiar dacă te gândești că videourile pe care le vezi sunt, în general, luminoase, când reproducerea nuanțelor de negru e proastă, îți dai seama imediat.
Astfel, prin tehnologia Nano Black, televizorul îți pune la dispoziție nuanțe de negru mai profunde, care oferă îmbunătățiri întregului spectru al culorilor vizibile. Da, culorile sunt mai mereu puse în evidență de negru – gândește-te, de exemplu, la umbre. Astfel, imaginile de pe un televizor LG NanoCell oferă o paletă de culori impresionantă.
În fine, după cele două două vine o a treia direcție bazată pe numeroase tehnologii dezvoltate de LG sau de companii terțe. Aici e vorba de Nano Accuracy – care sporește unghiurile de vizualizare și calitatea generală a imaginii. E un televizor 4K, ceea ce nu mai e de câțiva ani o premieră, dar o premieră este să reproducă imagini la standardele înalte ale celor din industria de film. În acest caz e folosită tehnologia 4K Cinema HDR.
Standardul HDR e tot mai prezent în viața noastră și ce ar trebui să știi despre el e că permite o afișare până acum imposibil de atins a nivelurilor de luminozitate între cele mai întunecate și cele mai luminoase zone ale unei imagini. Pe scurt, de la culori la lumină, imaginea pe care tu o vezi e mai bună. Iar aici televizorul LG folosește majoritatea formatelor HDR: de la Advanced HDR (Tehnicolor) și HDR10 (standard open source) până la Dolby Vision.
Poți testa asta foarte simplu cu un video HDR de pe platforme de streaming de tipul Netflix. Atât timp cât conținutul e compatibil, poți fi sigur că te bucuri de el, la tine acasă, așa cum l-a gândit creatorul.
Televizorul mai beneficiază și de calibrare automată cu ajutorul sistemului CalMAN. Acesta realizează ajustări pentru o performanță sporită a culorilor. Sistemul reușește să păstreze culori precise și consistente pe parcursul vizionării.
Înainte să închei acest capitol trebuie să mai menționez un detaliu fără de care videourile ar fi extrem de plictisitoare: sunetul. Ca tehnologii, LG folosește atât Dolby Atmos, cât și capacitatea procesorului cu inteligență artificială α7 de generație a doua. Pe scurt: e unul dintre cele mai bune televizoare pe care să te bucuri de sunet. Iar dacă mai cuplezi și un echipament compatibil cu Dolby Atmos, poți să reproduci acasă până și sunetul de cinema. Altfel, televizorul are difuzoare de 40 wați care vor fi mai mult decât suficiente pentru majoritatea scenariilor de folosire.
Nu puteam vorbi de un televizor al lui 2019 fără să fie vorba și de inteligență artificială (AI). Ca hardware, LG NanoCell TV SM9800 folosește procesorul α7 de generație a doua dezvoltat de companie. Acesta utilizează algoritmi de deep learning ca să se adapteze stilului în care tu folosești televizorul, dar și cum preferi conținutul. Și acesta e util în mai multe scenarii, de la asistenți digitali – Google Assistant și Alexa – până la optimizarea imaginii și sunetului. Dacă știi deja cum stau lucrurile cu asistenții digitali, să-ți explic ce face pentru sunet și video.
În cazul imaginii, algoritmii de AI ai procesorului au fost „antrenați” cu milioane de cadre. Astfel, recunoaște calitatea conținutului original, apoi optimizează, claritatea și luminozitatea cu ajutorul algoritmilor. Analiza e realizată atât pe conținutul afișat, cât și pe lumina ambientală acolo unde vizionezi. Pentru claritate și calitatea în reproducerea detaliilor, e folosit modulul AI Picture. Imaginile, indiferent de sursă, sunt mai clare și mai bine prezentate. Apoi, prin AI Brightness, e optimizată luminozitatea. Senzorul de lumină detectează lumina ambientală, iar procesorul α7 optimizează automat luminozitatea imaginii. Astfel, mediul înconjurător nu mai e un factor deranjant.
Mai sus am pomenit de Dolby Atmos, dar calitatea sunetului pe care o atinge acest televizor LG nu se reduce doar la tehnologia Dolby. Tot prin AI, televizorul NanoCell optimizează sunetul în funcție de tipul sursei audio. Totodată, identifică vocea, efectul și frecvența. Mai mult, tehnologia de recunoaștere spațială asigură furnizarea unui sunet echilibrat, potrivit pentru încăperea în care vizionezi conținutul. Iar un alt feature important e că televizorul convertește sunetul pe canale 2.0 în sunet surround, pe canale 5.1. Toate acestea se întâmplă cât ai clipi.
A doua nuanța a inteligenței artificiale o ai sub forma LG ThinQ AI. Televizoarele LG NanoCell îți pun la dispoziție atât asistentul Google Assistant, cât și pe Alexa, de la Amazon. Ai întrebări? Ai cerințe de ce conținut să vezi? Poți comanda direct televizorului. Probabil că faci asta deja pe telefon, așa că ești obișnuit de cum funcționează asistenții digitali. Și că ziceam mai sus de algoritmi deep learning, televizorul cu AI îți învață preferințele și îți oferă sugestii personaliate de filme, emisiuni sau muzică. Mai mult, poți folosi această funcționalitate pentru copii, să-i ajuți să învețe singuri și să descopere răspunsuri la curiozitățile lor.
Un mare atu al unui asistent digital pe televizor e că prin acesta poți controla dispozitive inteligente din casă. Dacă ai un termostat inteligent, poți ajusta temperatura. Dacă ai becuri inteligente, poți modifica luminozitatea din cameră.
[related]
Dincolo de toate tehnologiile din televizorul LG, mai sunt două aspecte de care ar trebui să știi. Prima e evidentă: margini cât mai înguste, denumite Nano Bezel, ceea ce face ca vizionarea să fie imersivă. Cea de-a doua se numește Gallery Mode și-ți permite ca atunci când nu urmărești nimic pe televizor să-l transformi într-o operă de artă. Cu acele margini înguste, conținutul afișat automat, cu atracții din întreaga lume mulțumită TripAdvisor, o să-ți umple camera într-un mod extraordinar.