27 iun. 2019 | 08:08

Consumul de droguri, mai grav ca niciodată: câți oameni au murit

ACTUALITATE
Consumul de droguri, mai grav ca niciodată: câți oameni au murit

Consumul de droguri la nivel global a atins cote alarmante în ultimul deceniu, iar numărul celor care sunt dornici să facă experimente cu stupefiante a explodat.

Nu mai puțin de 271 de milioane de consumatori de droguri erau luați în evidență în 2017, la nivel global. Această informație îngrijorătoare a fost făcută publică într-un raport al Organizației Națiunilor Unite care a fost făcut public miercuri, la Viena. Studiul actualizat la fiecare câțiva ani a fost realizat de Biroul ONU pentru Droguri și Criminalitate (UNODC).

Printre concluziile studiului, se vede o creștere cu 30% a numărului consumatorilor de droguri, comparativ cu 2009. În perioada de referință, aproximativ 5,5% din populația lumii cu o vârstă între 15 și 64 de ani a consumat droguri, cel puțin o dată. În 2017, 35 de milioane de oameni erau clasificați ca fiind dependenți de astfel de substanțe și, în concluzie, au avut nevoie de îngrijiri medicale pe marginea subiectului. În acest sens, UNODC precizează că rectificarea tendinţei de creştere a numărului consumatorilor de droguri, care la început a fost estimată la 30,5 milioane de persoane, a fost necesară datorită noilor sondaje efectuate în unele ţări cu un număr mare de populaţie, cum este şi India şi Nigeria.

Doar în ultimii doi ani, au murit aproximativ 585.000 de oameni din cauza consumului de droguri și a bolilor derivate din această practică. În 2017, doar în Statele Unite ale Americii, 47.000 de oameni şi-au pierdut viaţa din cauza supradozei de opiacee, mulţi dintre ei din cauza drogului sintetic fentanil.

Cel mai răspândit drog la nivel global continuă să fie canabisul, deși producția de cocaină a explodat. În 2017, era de aproximativ 2000 de tone, cu aproximativ un sfert mai mare decât în 2016. În continuare, cel mai mare furnizor este America de Sud, în timp ce numărul mare de clienți se regăsește în America de Nord și în insulele din Oceanul Pacific. Conform ultimelor statistici, un total de 18,1 milioane de oameni au consumat cocaină pe întregul mapamond.

Doar în ultimii doi ani, 188 de milioane de oameni au declarat că, cel puțin odată, au consumat diverse droguri. Dintre aceștia, 53,4 milioane au apelat la opiacee, precum heroină, fentanil sau opiu. O trime din opiacee sunt produse în sudul Asiei.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele