19 apr. 2019 | 06:45

Profesorul de chimie care și-a învățat elevii să producă singuri droguri

ACTUALITATE
Profesorul de chimie care și-a învățat elevii să producă singuri droguri

Un profesor din Japonia riscă să facă 10 ani de închisoare după ce le-ar fi arătat studenților săi cum să producă MDMA în laborator pentru a-și „extinde cunoștințele” farmaceutice.

Profesorul cu pricina este Tatsunori Iwamura și are 61 de ani. Inevitabil, a fost comparat cu personajul fictiv Walter White din serialul „Breaking Bad”. Personajul este profesor de chimie și începe să producă ecstasy după ce primește diagnosticul de cancer la plămâni inoperabil, de multe ori cu ajutorul fostului său student, Jesse Pinkman.

Iwamura, profesor la Matsuyama University, ar fi primit mai mulți studenți la cursul său de științe pentru a produce MDMA (ecstasy), dar și drogul 5F-QUPIC. În Japonia, este nevoie de o licență de la autoritățile regionale pentru a produce droguri ilegale în scopuri academice. Iwamura avea o licență, dar îi expirase, după cum arată agenția de știri Kyodo.

Autoritățile japoneze au informații cum că 11 studenți ar fi produs droguri sub supravegherea lui Iwamura. Conducerea universității la care predă acesta a ținut să sublinieze că profesorul va fi disciplinat de îndată ce investigația va fi încheiată.

„Ne cerem scuze în mod sincer că am cauzat îngrijorări serioase în rândul studenților și părinților acestora”, a zis Tatsuya Mizogami, președintele universității.

Ofițerii care se ocupă cu sancționarea drogurilor au acționat după ce au primit un pont de la cineva din afara universității. Ei însă nu au găsit ecstasy atunci când au căutat în casa profesorului și în laboratorul universității. Cu toate astea, au găsit urme ale drogului 5F-QUPIC. Acesta este o substanță care seamănă oarecum cu cannabisul și a fost interzisă în 2014 după ce s-a crezut că a cauzat mai multe accidente în trafic.

Terminarea investigației s-ar putea solda cu 10 ani de închisoare pentru acest profesor care a reiterat povestea din „Breaking Bad” în viața reală, cu scuza că scopul a fost unul științific.