Testul pe care să-l faci în România când crezi că furnizorul de net te „fură”
În cazul fiecărui abonament de servicii – internet, voce și altele – ai niște promisiuni și niște realități. Acum știi cum e realitatea pentru internet.
Speedtest e cel mai folosit test pentru măsurarea vitezei internetului. Totuși, nu-i perfect și în special pentru România nu oferă cea mai clară imagine asupra performanței abonamentului tău. Din fericire, a fost relansată platforma locală prin care știi dacă primești de cât plătești sau nu. Aceasta a fost dezvoltată de Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM).
Ce poți afla și ce poți face cu ajutorul Netograf de la ANCOM în România
Netograf este o platformă cu acces liber pusă la dispoziție de ANCOM. Aceasta cuprinde o serie de aplicații (web, pentru Windows și macOS și pentru Android și iOS) prin care, pe scurt, vezi ce viteză ai la internet în România.
Scopul platformei este testarea calității serviciului de acces la internet prin măsurarea conexiunii existente între echipamentul terminal al utilizatorului final și un server de test. Acest server e într-un nod de tip internet interexchange, în București.
Dincolo de informare, scopul Netograf e să ceri servicii mai bune. Când există diferențe importante, permanente sau care se repetă la intervale regulate, poți beneficia de remedii potrivit legii și contractului. În definitiv, poți rezilia contractul, dacă furnizorul nu livrează așa cum te-ai aștepta și cum ți-a promis.
Odată accesată platforma (disponibilă aici pe web), poți porni un test. Netograf preia automat adresa IP, sistemul de operare, browser-ul, localizarea din România, dar și furnizorul. Mai trebuie să alegi tipul de conexiune. Trebuie să ții cont însă că la o conexiune wireless intervin mai multe probleme: router, capacitatea acestuia, distanța față de el și placa de rețea din dispozitivul tău.
Deocamdată, platforma ANCOM se simte ca un produs în dezvoltare. Există și-o zonă cu harta României, unde poți vedea distribuția vitezelor per furnizor și pe-o perioadă de timp. Din păcate, la momentul publicării acestui articol, nu erau suficiente date. Totodata, la „Parametri tehnici”, vei vedea și viteze medii. De asemenea, e nevoie de date. Ultimele măsurători s-au oprit în semestrul întâi din 2018.