23 iun. 2019 | 17:56

Experiență: cum folosești gheața carbonică în mixologie și la ce să fii atent

FEATURE
Experiență: cum folosești gheața carbonică în mixologie și la ce să fii atent

În dorința de a face alte experimente care țin de mixologie, am petrecut câteva zile jucându-mă cu gheață carbonică. Rezultatele sunt spectaculoase, dar există multe detalii la care trebuie să fii atent.

Gheața carbonică sau gheață uscată s-ar putea să fie o noțiune destul de abstractă pentru tine, dar ai interacționat cu ea mai des decât crezi. Această formă solidă de dioxid de carbon se folosește din ce în ce mai des la nunți pentru realizarea de fum greu la dansul mirilor. Arată foarte bine în poze și pe filmare, deoarece nu se ridică în sus, de aici și denumirea de fum greu. În cantități infime, tot la nunți sau alte evenimente similare, se pune în pahare de șampanie pentru a genera o spumă spectaculoasă și același fum impresionant. În practică, are foarte multe utilități, în afare celor de divertisment.

Ce este gheața carbonică și de ce se vindeMixologie gheata 6

Gheața carbonică este o formă solidă a dioxidului de carbon. Pentru a ajunge în acea stare, dioxidul de carbon sau CO2 este înghețat la o temperatură foarte scăzută, în jur de -100 de grade Celsius. La -78,5 grade, gheața carbonică sublimează. Acest termen face referire la schimbarea stării de agregare din solid în gazos, fără să mai treacă prin lichid.

În contrast cu sublimarea, dacă vrei să evapori un cub de gheață obișnuită, făcut din apă, acela se va transforma în prealabil în lichid. Gheața carbonică nu funcționează așa. Un avantaj major al acestui produs este derivat din faptul că nu lasă reziduri. Din acest motiv, se poate pune în băuturi pe care le poți consuma fără niciun fel de emoții, cu condiția să nu înghiți o bucată de gheață carbonică, ci să aștepți să se sublimeze sau, în cel mai rău caz, să o lași pe fundul paharului.

Datorită temperaturii foarte scăzute, gheața carbonică poate fi folosită la conservarea alimentelor, atât când pleci la drum, cât și în momentul în care ți s-a tăiat curentul sau s-a stricat frigiderul. Sunt multe aspecte pe care trebuie să le ai în vedere când lucrezi cu gheață carbonică, dar beneficiile sunt semnificative.

Cum se cumpără gheața carbonică, cum se păstrează și la ce trebuie să fii atent

Gheața carbonică se găsește foarte ușor pe internet iar prețul este, de cele mai multe ori, destul de mic. Te poți aștepta să plăteși 100 lei pentru 18 kilograme, în contextul în care, umpli o scenă cu fum cu vreo 10 kilograme, dacă ai aparatul potrivit. Într-un pahar, sunt suficiente 10-20 grame.

Dacă vrei să faci experimente în confortul căminului, cum am făcut eu, este absurd să îți cumperi 18 kilograme, dar încearcă să apelezi la cineva care oferă acest serviciu la nunți. Eu asta am făcut. După un eveniment, a rămas cu câteva kilograme și mi le-a adus acasă.

Gheața carbonică nu rezistă. În momentul în care intră în contact cu aerul obișnuit, se inițiază procesul de sublimare. Asta înseamnă că dispare văzând cu ochii. Nu folosi gheață carbonică într-un spațiu închis. Din sublimare, volumul de dioxid de carbon din aer crește semnificativ, nu într-un ritm foarte alert, dar este un lucru la care trebuie să fii atent. Într-o sală de nunți, volumul de dioxid de carbon suplimentar din atmosferă nu modifică radical atmosfera. Într-o pivniță, mai ales dacă ai lăsat gheața carbonică peste noapte, dacă nu aerisești, s-ar putea să te sufoci, fără nicio glumă.

Dacă vrei să păstrezi gheață carbonică, nu o ține în frigider sau în congelator. Din cauza temperaturii foarte scăzute, -78,5 grade, există un risc destul de mare să-ți strici frigiderul. În cel mai optimist caz, ți se oprește doar termostatul. Nu este recomandabil să o ții închisă ermetic, pentru că își schimbă volumul din cauza sublimării, gazul ocupând un spațiu mai mare decât solidul și recipientul în care o ții s-ar putea să explodeze. Această probabilitate crește proporțional cu cantitatea pe care o ai disponibilă.

Nu încerca să o iei în mână. Gheața carbonică te arde într-o manieră similară cu focul, doar că îți provoacă instant degerături, în loc de arsuri. O poți atinge pentru un moment, dar nu este recomandabil. Folosește o lingură sau un clește în acest scop. Dacă ai luat-o în mână din greșeală sau forțat de un set de circumstanțe, uită-te atent la mână, iar dacă își schimbă culoarea, du-te la doctor. Riscul este de zece ori mai mare dacă o înghiți.

Gheața carbonică se păstrează cel mai bine în cutii de polistiren sau zăpadă aritificială. Cu cât cutia este mai groasă, cu atât îți va ține mai mult. În principiu, te poți aștepta să reziste la temperatura camerei 24-48 de ore, într-o cutie de polistiren cu un capac gros. Cum am menționat și mai sus, este foarte important să nu pui scotch în jur capacului pentru a-l ermetiza. Nu ajuți, iar în cel mai rău caz, riști să explodeze.

De ce este fascinantă gheața carbonică

Mixologie gheata 4

Ca multe alte particularități care țin de chimie, gheața carbonică este un mod foarte facil să creezi niște cocktail-uri impresionante. Am făcut numeroase experimente în cele câteva zile în care am avut la dispoziție gheață carbonică, iar impactul vizual este spectaculos. Mai mult decât atât, reprezintă o cale surprinzător de rapidă pentru a răci o băutură. Trecând peste faptul că sublimează, printr-un fenomen similar cu fierberea și cu foarte mult ”fum”, având în vedere temperatura de -78,5 grade Celsius, este clar că orice intră în contact cu ea, se răcește instant.

În funcție de alcoolemia cockailului pe care îl prepari, înghețarea are mari șanse să fie imposibilă. Chiar și așa, o temperatură scăzută influeanțează pozitiv gustul unei băuturi, în cel mai plăcut mod posibil. Este foarte important să nu pui gheață carbonică în shaker, eventual, doar într-un pahar de mixat. Prin prisma faptului că se sublimează într-un timp foarte scurt când e în contact cu alte lichide, riști să-ți explodeze shakerul în mână și să te trezești cu cocktailul pe pereței.

Mixologie gheata 3Personal, sunt destul de reticent că vom vedea în curând gheață carbonică folosită în prea multe baruri sau restaurante din România, dar utilitatea ei este de necontestat. În contextul în care bei și mănânci ceva cu ochii, înainte să duci paharul sau lingura la gură, această gheață poate duce o experiență banală la un cu totul alt nivel. Un lucru este sigur, dacă faci o petrecere cu prietenii și servești doar gin-tonic sau negroni, o bucată infimă de gheață carbonică va aduce un grad semnificativ de fascinație în ochii invitaților. Dacă vrei să vezi mai multe rezultate ale experimentelor mele cu gheață carbonică, poți arunca o privire pe contul meu de Instagram.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele