REVIEW Alienware Area 51M – Laptopul de gaming cât un PC (la propriu)
În lumea tehnologiei de azi foarte rar mai găsești un produs care chiar să te entuziasmeze. Deși este contrar firii mele logice, Alienware Area 51M mă face să-l vreau.
Alienware Area 51M este un laptop de gaming unic datorită designului, dar mai ales datorită a ceea ce găsești la interior. Area 51M nu este un laptop de gaming subțire și ușor, cum sunt mai toate modelele lansate în 2018 și 2019, ci un monstru de 17 inci ce cântărește aproape 4 kilograme, are o lățime de 40 de centimetri și o lungime de 31 de centimetri.
Ca totul să funcționeze cum trebuie, laptopul are două încărcătoare, care cântăresc și ele mai mult decât un ultrabook modern. Da, să-ți fie greu să-l înghesui într-un rucsac obișnuit.
Alienware Area 51M. Laptop de gaming atipic
Arată ca o bestie de gaming, ca o mașină de curse tunată. Are un sistem de răcire masiv, este construit solid și tot ce poate fi iluminat este iluminat: tastatura, logo-ul de pe spate, trackpadul, butonul de pornire și oprire și mai are o bandă iluminată în spate.
Toate luminile pot fi schimbate după pofta inimii. E frumos. Totuși, nu se compară cu capabilitățile de iluminare ale produselor Razer, de exemplu. Acest design nu este doar de dragul frumosului, ci are și un scop deoarece componentele din interior sunt de desktop și acestea au nevoie de mai multă energie și de un sistem de răcire mai bun decât componentele de laptop.
Alienware Area 51M dă aerul cald prin spate și prin lateral și pe sub el dă aer rece ca să-l poți folosi confortabil în poală. Are chiar și o înălțătură din plastic dedesubt ca să faciliteze transmisia aerului. Totuși, asta înseamnă că nu-l poți folosi foarte mult în poală deoarece acel suport de plastic o să-ți intre în piele.
După cum te-ai aștepta, un asemenea sistem nu este foarte silențios atunci când funcționează la maxim. Însă, din fericire, nici în jocuri nu stă la turație maximă. Are un nivel de zgomot suportabil, iar dacă ai căști nu o să fie o problemă pentru tine.
Atunci când lucrezi pe el nu prea o să-l auzi, decât în momentele în care-i dai de lucru mai mult cu un video, de exemplu. De răcit, a răcit destul de bine componentele. În jocuri, temperatura procesorului a stat pe la 60-80 de grade celsius, iar în full-load în testele sintetice temperatura acestuia a ajuns la 100 de grade celsius. Poate că e mult pentru un desktop, dar totuși e un laptop.
Alienware Area 51M. Laptop, dar mai mult desktop
Area 51M vine cu mai multe opțiuni de echipare, iar noi am avut un model cu un procesor Intel i7-9700K, o placă video Nvidia RTX 2070 8 GB memorie virtuală, 16 GB memorie RAM, un SSD de 512 GB și un HDD de 1 TB. Pe lângă asta, modelul are și un panou de 144 Hz, ce înseamnă sesiuni de jocuri foarte fluide.
Pe laterale, laptopul are trei porturi USB 3.0 și un port USB-C (Thunderbolt 3), dar și o mufă de căști și o mufă pentru microfon. Asta nu e tot.
Pe spate mai avem un port ethernet RJ-45 Killer E3000 2.5Gbps, un display port 1.4 și un port HDMI, dar și un port pentru a atașa un dock cu plăci video pentru performanță sporită. Există și o cameră web, dar calitatea este cel puțin îndoielnică.
Frumusețea acestui laptop este că poți schimba componentele la fel de ușor cum ai face-o pe un desktop. Deschizi laptopul, scoți procesorul sau placa video și pui unele noi. Asta ar duce ca viața laptopului să crească. Dacă durata medie de viață a unui laptop de gaming este acum de trei-patru ani, Area-51M ar putea trăi și mai mult, șase-șapte ani, de ce nu?
Dacă procesorul din interior este unul clasic, placa video Nvidia este una special creată conform specificațiilor Dell. Sper ca asta să nu fie o problemă și că în viitor să poți să înlocuiești ușor placa video.
Arată bestial, chiar dacă nu este cel mai practic laptop. Tastatura este una foarte “old-school”, nu există spații între taste și acestea sunt foarte moi, iar cursa tastei este destul de lungă. Nu este pe gustul oricui acest tip de tastatură, dar mie mi-a plăcut foarte mult și am lucrat cu foarte mult spor cu ea.
Pentru un plus de productivitate ai la dispoziție și două seturi de taste macro, în partea din stânga și un alt set deasupra numpad-ului. Poți să le folosești în jocuri, programe sau în sistem.
Touchpad-ul lui Alienware Area 51M este destul de bun pentru un laptop de gaming și am găsit că este destul de precis. Are și două butoane fizice pentru a contribui la acea senzație de “old-school”. Este cam mic, dar nu este așa de important pentru că oricine cumpără acest laptop o să atașeze imediat un mouse de gaming la el.
Excelență în jocuri video
Adevărata întrebare este cum se descurcă în jocuri? Foarte bine! Și niciun joc disponibil azi nu o să-i pună probleme. Am încercat cele mai noi jocuri video și totul a decurs fără probleme. La experiența de gaming a contribuit ecranul cu rata de refresh de 144 Hz. Unghiurile de vizualizare sunt bune, panoul este luminos și jocurile se mișcă foarte bine pe acest ecran.
Rezultate gaming Alienware Area 51M – FPS-uri (rezoluție 1080p, setări ultra high)
- Anthem – 70
- Apex Legends – 140
- Assassin’s Creed Odyssey – 64
- Battlefield V – 65 (45 cu ray tracing)
- Metro Exodus – 115 (70 cu ray tracing)
- Sekiro: Shadows Die Twice – 60 (jocul e blocat la 60)
- The Division 2 – 76
Poți rula jocuri și cu un singur încărcător, dar performanța ar scădea cu circa 20 de fps-uri. Dacă sunt la capitolul ăsta trebuie să menționez că are și o baterie generoasă, însă autonomia nu este foarte mare din cauza componentelor ce necesită multă energie. Așa că poți să te joci vreo 30 de minute, fără cablu și să stai pe internet cam o oră și jumătate.
Laptopul se pretează și pentru creatorii de conținut și-l poți folosi și la editare video și la alte treburi creative. Totuși, aici este o problemă pentru că laptopul nu are un cititor de carduri, deși, la cât de gros e, ar fi avut loc să pună unu.
Rezultate teste sintetice
- 3D Mark – TimeSpy – 7317 puncte (mai mult decât trebuie pentru gaming 4K)
- 3D Mark – FireStryke – 16.537 puncte (aproape de gamingul 4K)
- Geekbench – 5540 puncte (single core), 25.968 puncte (multicore)
- Geekbench – OpenCL – 255.765 puncte
- Ungine Heaven Benchmark 4 – 4668 puncte sau 185 FPS
- PcMark 10 – 6590 de puncte
- Cinebench 20 – 3281 puncte
- Export proiect video 2 min 4K (VBR 1 pass) – 2 minute și 30 de secunde
- Export proiect video 2 min 4K (VBR 2 pass) – 4 minute și 52 de secunde
În Premiere Pro am lucrat cu clipuri 4K destul de bine, playback-ul a fost unul destul de lin și am putut lucra cu tranziții și efecte, fără probleme.
O altă funcție care ține mai mult de domeniul SF este Tobii eyetracking. Laptopul poate urmări mișcările ochilor tăi și astfel ți-ar putea fi util în anumite jocuri.
Acesta funcție este implementată în The Division 2 și aici poți să te uiți la un loc unde vrei să te adăpostești apoi doar să apeși butonul care să trimită jucătorul acolo, fără să fie nevoie să mai duci mouse-ul în acel loc.
Ți-ar putea fi util și în jocurile competitive și să analizezi unde îți cade privirea cel mai des și apoi să-ți corectezi greșelile. De asemenea, sistemul detectează când nu te uiți la monitor și reduce luminozitatea ecranului, ceea ce ar putea fi foarte util pentru un laptop unde autonomia bateriei este importantă, dar nu și aici. Per total, Tobii Eyetracking este o funcție cool, dar nu știu cât de utilă ar fi pentru gamerul obișnuit.
O achiziție ilogică, dar fascinantă
Într-un final, Alienware Area 51M este un laptop scump și ai putea oricând să dai banii ăștia pe un desktop foarte performant. Însă nu mai există un astfel de produs pe piață ca Area 51M și inovația costă.
M-am tot gândit pentru cine este acest laptop. În ce scenarii ai putea să alegi acest laptop în dauna unui desktop plus monitor.
Primul argument se referă la mobilitate. Da, nu este foarte ușor de transportat, dar totuși poate fi transportat. Este un desktop într-o formă compactă de laptop.
Al doilea argument se referă la brand. Ai putea să vrei acest laptop ca să impresionezi. L-aș vedea stând frumos într-un birou, într-un studio, iar vizitatorii să fie atrași către el. Alienware Area-51M este un alien care-și caută o casă, la fel ca ET. Iar eu aș fi mai mult decât bucuros să-l găzduiesc.