Samsung Galaxy Fold, în România – „Tableta” care intră în buzunar

ACTUALITATE
Samsung Galaxy Fold, în România - „Tableta” care intră în buzunar
Răzvan Băltărețu / PLAYTECH
19 apr. 2019 | 10:42

În ianuarie 2013, Samsung ne-a arătat că viitorul ar putea fi și pliabil. Șapte ani mai târziu, are un dispozitiv pliabil gata pentru mase. E și scump, și inovator în același timp. Și acum știm cum arată viitorul acela promis în 2013.

[related]

Ideea unui dispozitiv pliabil e că ai două gadgeturi într-unul: telefon și tabletă. Înainte să prezinte Galaxy S10, Samsung a arătat ceea ce a sfârșit să fie versiunea finală a unui telefon pliabil. S-a vorbit enorm de mult despre astfel de abordări în 2018, iar în 2019 avem două de luat în serios: Galaxy Fold de la Samsung și Mate X de la Huawei. Cel dintâi e primul care va fi disponibil pe piață.

Samsung Galaxy Fold

Modul prin care pui două sau trei aplicații în paralel pe ecran

Samsung Galaxy Fold e ca o carte (sau carnețel). Ai pe față un telefon cu un ecran destul de mic prin care ai acces la tot ceea ce înseamnă un smartphone în 2019: cameră foto, aplicații, telefon și mesaje. Apoi, deschizi și ai în față un ecran mai mare, întins pe ambele părți (și flexibil) pe care poți rula în același timp mai multe aplicații.

Samsung Galaxy Fold are și o mulțime de camere foto, comparativ cu un smartphone clasic. Sunt necesare, pentru că poți folosi dispozitivul și când e deschis, și când e închis. Dincolo de aceste elemente vizibile la prima vedere, este, în esență, un smartphone cu Android, dar unul care ar putea crea o nișă în industria asta.

Samsung Galaxy Fold 1.0

Samsung Galaxy Fold

Fold când e închis

Când Samsung a prezentat prima dată telefonul pliabil, în urmă cu două luni, am văzut reacții de tipul: „e urât”, „e scump”, „e incomod”. Și toate caracterizările de tipul acesta sunt valabile, dar sunt inutile. Asta pentru că e un dispozitiv cum n-au mai fost altele. E urât comparativ cu o „placă” cu ecran și cameră căreia îi spunem telefon? E scump comparativ cu un telefon obișnuit sau unul de 2.000 de lei? E incomod comparativ cu felul în care folosești orice alt smartphone?

Samsung Galaxy Fold e primul dispozitiv din ceea ce ar putea fi o serie. Sau ar putea fi singurul, așa cum a fost cazul cu Google Glass. Nu vom ști precis până în 2020 sau 2021, dar până atunci e un smartphone inovator, diferit și cu un plus de beneficii. Desigur, cu o mulțime de defecte, așa cum a fost cazul cu folia care nu trebuia dată jos (o scăpare imensă).

Samsung Galaxy Fold

Samsung Galaxy Fold are un ecran de 4,6 inci pe față și unul de 7,3 inci când devine un fel de tabletă pătrățoasă. Și se pliază în ceea ce devine un telefon destul de gros, dar destul de ușor de folosit, pentru că e mai îngust decât modelele obișnuite.

Când vine vorba de raportarea la acest telefon, trebuie schimbată un pic perspectiva. Nu-i ca orice telefon, pentru că e îngust, înalt și are un ecran mic. Nu-i ca orice tabletă, pentru că are ecranul prea mic, prea pătrățos. E un dispozitiv diferit, de sine stătător, care n-ar trebui comparat cu ceea ce pare la prima vedere. Da, face lucruri similare, dar, la o adică, ar putea oferi mai multe oportunități.

Samsung Galaxy Fold intră în România cu un preț de 9.500 de lei și, da, e peste prețul unui laptop sau al oricărui alt smartphone. Iar mare parte din preț e justificată de anii de cercetare (mai ales pentru ecranul flexibil) și de ce reprezintă.

Samsung Galaxy Fold și acea dungă pe mijloc

Samsung Galaxy Fold

Un wallpaper ales cu grijă de Samsung

Încă de la primul clip oficial pentru acest dispozitiv am văzut că oamenii au făcut mișto de cuta care apare între cele două părți ale ecranului interior. Da, e vizibil în aproape orice unghi, mai puțin când fundalul e negru și nu cade nicio rază de lumină direct pe display. Dar e similară unei crestături în partea de sus a unui telefon: la început pare stupidă, dar apoi „dispare”, pentru că te familiarizezi cu dispozitivul și începi să-l folosești cu adevărat, nu doar să-l privești.

Mai deranjantă mi se pare zona camerelor foto din interior, care-i un fel de crestătură în ecran, dar pusă în colț. Preferam o altă implementare, dar cu siguranță asta a fost una dintre ultimele griji când s-a lucrat la dezvoltarea acestui dispozitiv.

Ce câștigi pe ecranul mare e posibilitatea de-a face multitasking. Poți deschide până la trei aplicații care ocupă ecranul astfel: una pe înalt, alte două suprapuse pe cealaltă jumătate. Poți vorbi pe o aplicație de chat, poți sta pe Instagram sau mail, te poți uita la clipuri pe YouTube în timp ce lucrezi la ceva sau folosești Google Maps. E ceea ce Samsung a tot făcut cu split view pe telefoanele sale, dar acum profită mai mult de ecranul mai mare.

Samsung Galaxy Fold

Trei aplicații în paralel: camera foto, Maps și YouTube

Dacă tot am ajuns la software, acesta va fi elementul crucial. Dacă e prost, telefono-tableta asta n-are niciun viitor. Dacă va fi bun, atunci poți trece peste tot felul de chestii incomode de design sau construcție. Realitatea e că nu văd bine folosirea Android pe Galaxy Fold. Android e un sistem de operare învechit, nu ține pasul suficient de bani cu toate formele în care apar dispozitivele inteligente, iar aplicațiile sunt actualizate cu întârziere chiar și de către cei mai mari dezvoltatori.

Toate acestea țin însă de Android, iar încă de la primul Galaxy S Samsung a demonstrat că poate livra mai mult. Sigur, a exagerat cu Galaxy S4 și Touch Wiz, dar One UI pe Samsung Galaxy S10 și Galaxy S9 (și toate celelalte care primesc noua versiune) este cea mai bună interfață și modificare de Android.

Samsung Galaxy Fold

One UI e și pe Galaxy Fold

Acum urmează partea mai grea. Cele mai folosite aplicații pentru ceea ce e Galaxy Fold – mă gândesc la aplicații de productivitate și la suportul pentru multitasking pentru ele – trebuie să ruleze excelente. Poți avea pretenția asta când dispozitivul e și scump, se vrea și inovator.

Atât cât l-am folosit, nu pot spune c-am întâlnit vreo problemă. Dar nici nu l-am folosit foarte mult. Am încercat un pic de multitasking, un pic de cameră foto și un pic de pliere (care nu ține de software, știu, dar am încercat și asta). Deocamdată, la capitolul software, implementarea e surprinzător de bună. Fie mă așteptam la mai mulți, fie Samsung s-a luat mai în serios decât la alte capitole.

Samsung Galaxy Fold. Specificații și performanță

Samsung Galaxy Fold

Balamaua pentru pliere

Samsung Galaxy Fold e similar unui S10 Plus. Are procesorul Qualcomm Snapdragon 855, 12 GB de memorie RAM, 512 GB spațiu de stocare și o baterie de 4.380 mAh împărțită de-a stânga și de-a dreapta ecranului din interior. Fie și doar pe baza acestor specificații ar fi un smartphone care ar putea lejer să coste peste 7.000 de lei. Dacă mai pui și cele șase camere (între care e inclus și un senzor care scanează 3D pentru defocalizare și măsurat adâncime de câmp), telefonul costă, de fapt, cu circa 2.000 de lei mai mult pentru că e pliabil.

Odată ce Samsung pune Galaxy Fold la vânzare, abia de-acolo începe treaba. Prima sarcină e deja aici: să rezolve problema cu ecranul și folia de protecție. Pe măsură ce dispozitivul ajunge la tot mai mulți oameni, vor apărea tot mai multe probleme. Și vor fi rezolvate în versiunea 2.0 sau chiar 3.0 și poate că în 2022 vom vorbi despre dispozitive pliabile la fel cum vorbim acum de orice smartphone.

[related]

Prețul va fi mare, încă doi-trei ani, oricâți chinezi s-ar înghesui să livreze ceva la 500 de euro sau pe-acolo. Dar nu e vorba de preț, cum ziceam mai sus, e vorba de noutate. Nici primul computer n-a fost ieftin, nici primul televizor. Dacă poate fi vorba de certitudini, am una singură: în cinci ani, dacă rezistă conceptul, prețul va scădea.

Deocamdată, eu n-aș folosi un Samsung Galaxy Fold și așa mi-am dat seama că acesta e, totodată, un dispozitiv care nu-i pentru toată lumea. Nu-i pentru tiparul meu de folosire și pentru nevoile mele, dar pentru câteva mii sau câteva sute de mii de utilizatori poate fi ceea ce și-au dorit. Sau nici nu știau că-și doresc, dar vor vrea.

Samsung Galaxy Fold

Camerele principale (când Galaxy Fold e închis

Scrie despre lucruri serioase care enervează oameni neserioși. vezi toate articolele