24 feb. 2019 | 15:37

Huawei Mate X, un „monstru” de telefon pliabil cu 5G care vrea să bată Samsung

ACTUALITATE
Huawei Mate X, un „monstru” de telefon pliabil cu 5G care vrea să bată Samsung
Florin Cașotă / PLAYTECH

Samsung Galaxy Fold e primul telefon pliabil al sud-coreenilor. Huawei nu întârzie prea mult. La MWC 2019 a prezentat primul său dispozitiv similar. Îi spune Mate X și cert e că-i diferit de Fold și alte concepte. În primul rând, e 5G.

Până acum avem câteva prototipuri și concepte despre cum ar trebui să fie un telefon pliabil în 2019. Samsung Galaxy Fold propune un ecran mic pe față și unul mai mare la care ai acces după ce deschizi telefonul ca pe-o carte. Chinezii de la Royole au FlexPai, un telefon c-un singur ecran care se pliază pe spate și nu-i deloc prea ușor de ținut în buzunar. Cel mai departe s-a dus Xiaomi, care vrea un telefon pliabil pe două părți. Acela n-a fost prezentat încă.

Huawei Mate X

Huawei Mate X pe-un afiș la MWC 2019

Acum în centrul atenției este Huawei Mate X, prezentat la MWC 2019. Pe modelul Royole, și Huawei a recurs la un ecran care se pliază pe spate și n-a ales să izoleze ecranul mare în interior, cum face Samsung cu Galaxy Fold.

Un element de design care iese în evidență e marginea destul de pronunțată de pe lateral (dreapta, cum te-ai uita la telefon când e extins). Acolo sunt camerele foto, butoanele și, eventual, în timp poate servi drept o zonă pentru diverse alte componente mai mari.

Huawei Mate X (3)

Când e pliat, Huawei Mate X devine un telefon cu ecran pe ambele părți, destul de îngust, care poate fi folosit ca un dispozitiv clasic. Avantajul față de Samsung Galaxy Fold ar fi că Huawei Mate X oferă un ecran mai mare când telefonul e pliat. Cel mare e de 8 inci (deci, similar unei tablete mai mici). Iar cel mic are o diagonală de 6,6 inci. Astfel, e mai mare din ambele puncte de vedere față de ce oferă Samsung.

Huawei Mate X folosește un procesor Kirin 980, prezent și pe Mate 20 Pro, dar și modemul Balong 5000 pentru 5G. Acesta din urmă e produs tot de Huawei. Telefonul are și două baterii în interior pentru un total de 4.500 mAh. Încărcătorul e de 55 wați (cel mai rapid, dat fiind că Mate 20 Pro are unul de 40 wați), care-i mai rapid decât ce propune Samsung. În 30 de minute ajunge la 85% și e de 600 de ori mai rapid decât iPhone Xs Max pe încărcare.

Huawei Mate X e o propunere ceva mai îndrăzneață decât a celor de la Samsung, dar și ceva mai fragilă. Contează foarte mult cum va rezista ecranul OLED flexibil în timp, mai ales pe zona pe care e pliat. În cazul Samsung Galaxy Fold, există deja temeri că acolo unde e pliat va apărea, destul de repede, o linie destul de pronunțată și enervantă în utilizare. Galaxy Fold va fi lansat de Samsung în aprilie la un preț de aproape 2.000 de euro.

Camerele foto de pe Huawei Mate X sunt: 16 megapixeli ultra wide, 8 MP pentru zoom și 40 MP standard (ca pe P20 Pro). Sistemul de operare e Android Pie cu interfața EMUI 9.1.1.

Prețul Huawei Mate X e de 2.300 euro și va fi disponibil de la mijlocul lui 2019. Are 8 GB de memorie RAM și 512 GB spațiu de stocare. Suportă card NM (al Huawei) de până la 256 GB. Și e dual SIM, ceea ce poate fi un avantaj pentru câte rețele telecom suportă. Dar dacă folosești un card NM, al doilea slot de SIM nu mai poate fi folosit.

Fotografii cu Mate X – telefonul pliabil cu 5G

Huawei Mate X (1)

Huawei Mate X pliat si nu

Huawei Mate X pliabil 5G (1)

Huawei Mate X pliabil 5G (1)

Huawei Mate X pliabil 5G (1)

Huawei Mate X pliabil 5G (1)

Scrie despre lucruri serioase care enervează oameni neserioși. vezi toate articolele