Adevărul despre carnea roșie: cât rău îți fac șunca, micii și altele
Carnea roșie a devenit un subiect controversat în ultimii ani. Ți se spune fie că e nocivă și că poți face cancer de la ea, fie că e bună pentru organism, dar dacă o consumi moderat. Care este adevărul?
Înainte să devii mofturos la mâncare, trebuie să înțelegi că omenirea nu mai e de mult în stadiul abundenței de hrană. Doar pentru că în țările dezvoltate se mănâncă foarte bine, nu înseamnă că e raiul culinar pe pământ.
E bine să fii vegetarian, dar nu e eficient la scară globală
Adevărul este că peste șapte miliarde de suflete nu vor putea trece peste noapte pe hrană exclusiv vegetală. Suntem, efectiv, prea mulți și știm cu toții că e nevoie de o cantitate mare de vegetale doar pentru o singură persoană pentru a supraviețui. Carnea completează lipsurile vegetalelor, dar carnea roșie devine nocivă dacă este consumată în cantități mari.
Ne referim aici în special la carnea de porc și la carnea de vită. Studiile nutriționiștilor britanici și americani arată că până și consumul zilnic a numai 70 de grame de carne roșie, crește riscul apariției cancerului la nivelul sistemului digestiv cu până la 20%.
Aceste studii deosebit de pesimiste și alarmante (și partizane) vor să te facă să crezi că nu contează cât de puțină carne roșie mănânci, pentru că oricum te afectează negativ.
Ce alimente din carne roșie sunt nocive
În general, reducerea consumului de carne, de orice fel, și consumarea unei diete bazate pe vegetale reduce cu peste 60% riscul apariției diabetului zaharat de tip 2 și a bolilor cardiovasculare.
Extrema celor care văd carnea roșie ca pe un inamic înfricoșător arată că e bine să eviți carnea roșie, dar în special cea procesată.
Carnea procesată se regăsește în toate acele sortimente obținute prin fermentare, afumare, sărare, macerare și alte procese care dau gust, culoare și conservă produsele din carne. Ești familiar cu exemplele: carnea din burgeri, micii, salamurile și alte mezeluri, cârnații, toate specialitățile care-s afumate etc.
Problema cu aceste studii este că nu sunt credibile pe deplin nici măcar în rândul specialiștilor. La fel ca oricare altă ramură a științei, și nutriționismul lucrează cu teorii, iar carnea roșie nu este nici pe departe singurul factor care determină apariția cancerului.
Câtă carne roșie e bine să mănânci
Un studiu realizat de Universitatea Purdue din Indiana (S.U.A.) arată că dacă îți limitezi consumul de carne roșie la 85 de grame pe săptămână, nu riști să faci cancer din această cauză (probabil alta, cum ar fi fumatul).
Carnea roșie are și ea părțile ei bune. O porție de 100 de grame de carne roșie (neprocesată) asigură 25% din doza zilnică recomandată de vitamina B3 și 32% din doza zilnică recomandată de zinc.
De asemenea, carnea roșie este bogată în fier (absorbit mai bine de organism dacă-l ia din carne, decât din plante), vitamina B6, seleniu și alte minerale.