14 apr. 2019 | 13:39

Cat de importanta e noua specie de oameni descoperita recent

ACTUALITATE
Cat de importanta e noua specie de oameni descoperita recent

Arheologii au mai dezgropat un secret al istoriei umanității – de data asta, o nouă specie de oameni pe care să o adăugăm în marele arbore genealogic al umanitățiiHomo luzonensis.

Descoperirea a început cu rămășițele osoase ale unei tălpi din vremuri antice. Un os metatarsian a fost descoperit în Peștera Callao din Insula Luzon, Filipine, în anul 2007. Cele mai vechi rămășițe de Homo sapiens s-au găsit în apropiere, pe Insula Palawan, având o vechime de 30.000 – 40.000 de ani. Însă acest os metatarsian este chiar mai vechi, de aproximativ 67.000 de ani.

„Este cel mai vechi om găsit vreodată în Filipine”, a explicat arheologul Florent Détroit, de la Muséum National d’Histoire Naturelle, din Franța.

O echipă de cercetători internaționali a descoperit însă alte 12 rămășițe antice, în același strat de rocă unde a fost descoperit și osul metatarsian. Printre acestea se numără oase de talpă, mână, un femur parțial și dinți. Ele ar fi provenit de la doi adulți și un copil.

Détroit a spus că fosilele sunt similare, dar totuși destul de diferite față de oasele speciei noastre și ale altor specii de oameni. Dinții lor premolari seamănă cu cei ai oamenilor Australopithecus și H. erectus, pe când molarii seamănă la formă cu cei ai speciei noastre, H. sapiens. Oasele lor de la picioare – în special degetul mare – sunt mult mai curbate decât ale noastre, ceea ce i-a făcut pe cercetători să creadă că specia descoperită ar fi fost capabilă să se cațere cu ușurință în copaci în vremea când mai exista.

„Este o specie umană complet nouă”, a explicat arheologul Rainer Grün, de la Griffith University. „Asta nu se întâmplă prea des”.

O caracteristică deosebită a rămășițelor este că acestea sunt foarte mici – așadar, specia descoperită a fost, cel mai probabil, una pitică, asemeni H. floresiensis.

Pasul următor pentru cercetători este să descopere mai multe despre noua specie găsită: unde ar trebui ea plasată în arborele genealogic al familiei, ce proprietăți mecanice aveau oasele și, cum arătau acei oameni.