10 apr. 2019 | 05:33

Câinii pot detecta cancerul cu o precizie fenomenală

ACTUALITATE
Câinii pot detecta cancerul cu o precizie fenomenală

Mai mulți cercetători au încercat să găsească modalități prin care inteligența artificială și alte tehnologii scumpe ar putea detecta cancerul. Un startup din Florida a mers pe o cale mai simplă și mai ieftină pentru a detecta cancerul – cățeii.

Cercetătorii de la startup-ul BioScentDX din Florida au descoperit că prietenii patrupezi ai oamenilor ar fi mai buni decât ar crede cineva în ceea ce privește detectarea cancerului cu ajutorul mirosului. Câinii au un simț al mirosului de 10.000 de ori mai ascuțit decât al oamenilor, ceea ce îi face să fie extrem de sensibili la mirosuri pe care nasul nostru nici nu le poate percepe.

Studiul realizat de BioScentDX a arătat ceva fascinant: câinii își pot folosi simțul mirosului pentru a mirosi mostre de sânge de la persoanele bolnave de cancer și să descopere care din ele suferă de boală cu o acuratețe de 97%. Acest rezultat i-ar putea ajuta pe cercetători să pună bazele unei metode non-invazive și precise de detectare a cancerului.

„Deși momentan nu există niciun leac la cancer, detectarea timpurie oferă cea mai bună speranță de supraviețuire”, a explicat cercetătorul șef de la BioScentDx, Heather Junqueira. „Un test foarte sensibil de detectare a cancerului ar putea probabil să salveze mii de vieți și să schimbe modul în care boala este tratată”.

Cercetătorii au dresat patru câini beagle să distingă între mostre de sânge sănătos și mostre de sânge de la pacienți cu cancer de plămâni în faza malignă. Unul din căței (cu numele de Snuggles) nu a fost prea motivat să ducă la îndeplinire sarcinile, însă ceilalți trei au identificat corect mostrele de sânge de la pacienți cu cancer cu o acuratețe de 96,7%, iar pe cele de la pacienți sănătoși cu o acuratețe de 97,5%.

Cei de la BioScentDx plănuiesc acum să folosească această detecție canină pentru a dezvolta o modalitate de detecție timpurie a cancerului. Mai mult, ei desfășoară un studiu prin care le oferă câinilor mostre de respirație de la paciente care suferă de cancer la sân, pentru a vedea dacă pot detecta boala cu ajutorul respirației bolnavilor.