Omul care s-a salvat din deșert transformând o mașină în motocicletă
Un om a reușit să transforme o mașină într-o motocicletă pentru a nu muri în deșert, după ce i s-a stricat automobilul. A fost o performanță pe care n-a mai reușit-o nimeni niciodată de atunci.
Povestea acestui om a devenit aproape un mit, chiar dacă minunea s-a întâmplat în urmă cu 26 de ani. Artizanul ei este Emile Leray, un inginer francez. El este cel mai bun exemplu al omului care își cunoaște cu adevărat meseria. Cunoști cu adevărat un lucru atunci când acel ceva îți schimbă viața…sau ți-o salvează.
Pentru reușita lui, Leray a primit în acel an Premiul MacGyver, precum și în anii următori, pentru că n-a mai reușit nimeni să-l egaleze, nici măcar în echipă.
Omul care a văzut moartea, dar a sfidat-o în mod științific
Poate că transformarea unui autoturism într-o motocicletă nu este ceva incredibil, dar ce este cu adevărat impresionat e timpul extrem de limitat în care a reușit convertirea. Motivația: dacă nu și-ar fi dus la îndeplinire planul, ar fi murit, pentru că se afla în mijlocul deșertului.
A avut la dispoziție un Citroen 2CV, acel „cazan” pe roți de care râdem toți azi. Leray a transformat mașina în 12 zile, dar i-a luat mai mult decât s-ar fi așteptat inițial. Când a gândit planul, a crezut că în trei zile o să termine proiectul și a avut provizii de hrană și apă doar pentru zece zile.
Leray nu era străin de încercările Deșertului Sahara (partea de nord-vest), dar a îndrăznit să se avânte în mediul torid cu o mașină care nu era nici măcar 4×4.
La scurt timp după ce a plecat din Tan Tan (Maroc), francezul a intrat într-un avanpost militar. Jandarmeria Regală, care este, de fapt, poliția militară marocană, l-a oprit pe Leray și i-a spus că nu mai putea înainta.
Evident, el n-a luat în seamă avertismentul jandarmilor și a continuat călătoria off-road, ca să ocolească blocada militară. În apropiere era un conflict deschis între forțele marocane și cele din Sahara vestică.
„Cămila de Oțel” care a devenit motocicletă
„Am decis să merg cu o Citroen 2CV, chiar dacă nu e 4×4. În Africa, este numită Cămila de Oțel pentru că te duce peste tot și o conduci ușor”, a declarat Leray, după ce s-a întors în civilizație.
Dar, francezul a forțat mașina dincolo de limitele sale și, din păcate pentru el, 2CV-ul nu e chiar o cămilă, chiar dacă seamănă cu una.
Ca orice persoană, în momentul în care ți se strică mijlocul de transport în deșert, care e vital, te gândești că s-ar putea ca nisipul să fie ultimul lucru pe care o să-l mai vezi. Și lui Leray i-a trecut așa ceva prin minte, dar nu s-a demoralizat, mai ales că încă avea la dispoziție o mulțime de piese funcționale.
Din cauza bolovanilor și a terenului anost, s-a distrus șasiul. Pentru un șofer obișnuit, asta înseamnă sfârșitul. Pentru un inginer iscusit care Emille Leray, însemna oportunitatea de a-și confecționa alt autovehicul. Și singurul la îndemână a fost o motocicletă, pentru că n-avea nevoie decât de două roți. În rest, a improvizat. Întâi și-a planificat raționalizarea hranei:
„Nu puteam să mă întorc pe jos, era prea departe. Așa că, am intrat singur într-un mod de supraviețuire: am mâncat mai puțin, mi-am monitorizat rezervele de apă și de mâncare astfel încât să-mi ajungă cât mai mult timp.”
O motocicletă neprețuită
Odată ce „gustările” zilnice erau pregătite, s-a pus pe lucru. Prima etapă a fost dezasamblarea mașinii, lucru deloc simplu, nici măcar la un Citroen 2CV. Și-a transformat până și șosetele în mănuși, ca să nu-și rănească mâinile în fiarele pe care nu le poți mânui cu unelte adecvate.
Pentru piesele care trebuiau înșurubate sau găurite s-a folosit de alte piese. Aproape fiecare piesă și-a găsit utilitatea pentru motocicleta improvizată. În ceea ce privește caroseria, i-a servit drept adăpost în momentele când se odihnea.
A transformat o mașină în motocicletă în doar 12 zile, fiind animat de instinctul supraviețuirii. Leray este exemplul predilect că omul a supraviețuit de-a lungul milioanelor de ani datorită intelectului. Iar francezul Leray posedă unul impresionant.
Când proiectul său a fost gata, rămăsese deja de două zile fără apă, dar și-a pus întreaga speranță în motocicletă. Și, ea i-a fost salvarea.