Cum ai putea să scapi de alcoolism, conform științei
Oricine s-a confruntat vreodată cu o dependență știe prea bine cât de dificil este procesul de dezintoxicare. Dar dacă există și căi mai simple?
Oamenii de știință de la Scripps Research au reușit, pentru prima oară, să anuleze dorința de a bea în șoarecii de laborator dependenți de alcool, care implică țintirea unei părți din creier cu lasere. „Cercetarea aceasta identifică o grămadă specifică de neuroni din creier, care este activă în timpul sevrajului de la alcool și care controlează consumul de alcool într-un șablon de alcoolism din rozătoare”, a explicat profesorul asociat de la Scripps Research, Olivier George. „De asemenea, identificăm prin ce căi în aval acești neuroni controlează restul creierului, pentru a produce comportamente asemănătoare dependenței”.
George a mai adăugat apoi: „Ceea ce este interesant la aceste descoperiri este că am fost capabili să controlăm motivația de a bea alcool în indivizii dependenți sever cu un buton. Prin implantarea fibrelor optice adânc în creier și pornirea unui laser care inhibă acești neuroni în mod specific, putem să scădem dramatic consumul de alcool și simptomele fizice ale sevrajului„.
În cadrul experimentului, șobolanii dependenți de alcool nu au mai avut parte de simptome de dependență atunci când laserele au fost folosite asupra unor neuroni. Acest lucru nu doar că a eliminat dorința de a consuma alcool, dar a și redus simptomele fizice ale sevrajului (cum ar fi tremuratul). Când laserul a fost oprit, dorința de a bea și simptomele sevrajului se întorceau.
Descoperirile celor de la Scripps Research sunt atât de importante pentru că deschid noi posibilități de tratament pentru oamenii dependenți, care să se concentreze pe circuitele din creier. Doar că va mai dura mult timp până când acestea să fie disponibile pentru oameni. „Acest studiu necesită folosirea de tehnologii de ultimă generație care nu sunt încă aprobate pentru a fi folosite pe oameni încă, așa că s-ar putea să dureze între 15 și 30 de ani înainte să vedem alcoolici cu implanturi în creier, care să îi ajute să își controleze pofta”, a ținut să sublinieze George.