17 feb. 2019 | 18:40

Ce sunt, de fapt, „lacrimile sirenelor” care poluează oceanele

ACTUALITATE
Ce sunt, de fapt, „lacrimile sirenelor” care poluează oceanele
Sarikhani/Adobe Stock

Când auzi sintagma „lacrimile sirenelor”, probabil te gândești la ceva frumos, de poveste. Doar că nu sunt ceva desprins din basme, ci niște granule mici de plastice, care reprezintă intermediari de sinteză în industria plasticului.

Aceste granule sunt foarte frumoase – dar foarte periculoase. În loc ca ele să fie re-transformate în produse utile, ele ajung în ocean, unde sunt acoperite de toxine, iar apoi sunt ingerate de viețuitoarele din oceane. Granulele au între 1 și 5 milimetri ca dimensiuni și sunt considerate a fi microplastic (alături de particulele de plastic din produsele cosmetice).

Pentru că sunt foarte mici, lacrimile sirenelor ar trebui să fie foarte ușor de transportat către fabrici. Acolo, ar putea fi topite și modelate în alte produse din plastic. Doar că ele nu sunt manevrate corect în timpul procesului de transport, așa că miliarde de granule ajung să fie vărsate neintenționat în râuri și oceane.

Dar de unde denumirea lor poetică? El a fost dat din cauza pericolului pe care ele îl prezintă pentru viețuitoarele din ape. Fiind mici, rotunde și colorate, ele arată, la o primă vedere, ca ceva comestibil. Ființele din ape le pot confunda cu icre sau cu prăzi ușoare, sigure. Ceea ce nu știu prădătorii marini este că aceste granule care par apetisante vin la pachet cu multe chimicale toxice.

Compoziția lacrimilor de sirenă le permite să colecteze la suprafață multe toxine. Acestea, la rândul lor, ajung în organismul vietăților care le mănâncă. Unii din microbii care se găsesc la suprafața lor sunt periculoși chiar și pentru oameni. Un studiu care a analizat cinci plaje publice din East Lothian, Scoția, a arătat că pe toate acele plaje s-au găsit granule de plastic acoperite cu E. coli, una din bacteriile responsabile pentru toxiinfecțiile alimentare și infecțiile urinare. Mai mult, unele din acele granule sunt atât de periculoase încât oamenii care se ocupă de curățarea plajelor sunt sfătuiți să evite complet contactul cu pielea.

Estimările arată că pe plajele lumii se află în jur de 53 de miliarde de lacrimi de sirenă. Din ele s-ar putea face în jur de 88 de milioane de sticle de plastic. Așadar, niște granule drăgălașe și colorate, în aparență inofensive, ar putea prezenta un pericol mai mare decât am fi crezut pentru mediu.