20 ian. 2019 | 20:01

Cum ar putea schimbarea climatică să distrugă industria cafelei

ACTUALITATE
Cum ar putea schimbarea climatică să distrugă industria cafelei

Viitorul cafelei nu se anunță a fi prea fericit, iar pentru asta îi poți mulțumi schimbării climatice, pentru care tot noi suntem responsabili.

Combinația de încălzire globală, boli și defrișări a ajuns să împingă o industrie care valorează mai multe miliarde de dolari. Cercetătorii britanici de la Kew Gardens au descoperit că din cele 124 de specii de arbori de cafea care sunt cunoscute de oamenii de știință, în jur de 60% prezintă riscul de a dispărea. În unele părți ale lumii, este chiar mai rău. Spre exemplu, peste 71% din speciile de cafea sălbatică de cafea din Madagascar și zona Oceanului Indian sunt în pericol.

„Per total, faptul că riscul de dispariție a tuturor speciilor de cafea era atât de mare – aproape 60% – este cu mult peste rata normală de extincție a plantelor”, a zis autorul studiului, Aaron Davis. „Se află acolo în top cu grupurile de plante care se află cel mai mult în pericol”.

Cu ajutorul computerelor, Davis și echipa sa au descoperit că în jur de 75 de specii de cafea sunt amenințate cu dispariția. Dintre acestea, 13 sunt amenințate la modul critic, 40 amenințate, iar 22 vulnerabile. Nu toate aceste specii sunt folosite pentru a ne oferi cafeaua cu care suntem atât de obișnuiți în fiecare dimineață, dar problema este că, în natură, diversitatea genetică este un element de bază când vine vorba de continuitatea unei specii.

Industria de cafea se bazează pe două specii – arabica și robusta. Arabica reprezintă 60-70% din vânzările totale de cafea la nivel global. Doar că acum și această specie se află în pericol.

Partea bună e că nu e totul fără scăpare. Dacă acționăm rapid, mai există o șansă de a ne bucura de cafea și de acum încolo. Pentru asta, habitatul natural al plantelor trebuie să fie extins și protejat, iar în același timp să fie asigurată diversitatea genetică.

„Ca băutor de cafea nu trebuie să te îngrijorezi pe termen scurt”, a zis Davis. „Ceea ce spunem este că pe termen lung, dacă nu acționăm acum pentru a conserva acele resurse cheie, nu avem un viitor foarte strălucit pentru cultivarea cafelei”.