10 ian. 2019 | 19:00

Cine sunt cei mai vulnerabili în fața știrilor false de pe internet

ACTUALITATE
Cine sunt cei mai vulnerabili în fața știrilor false de pe internet

Cu toate că toți oamenii riscă să cadă în capcana știrilor false de pe internet, o anumită categorie de vârstă este mai vulnerabilă în fața acestui fenomen.

Cercetătorii de la universitățile Princeton și New York au efectuat un studiu asupra americanilor, pentru a observa cine este mai predispus la a distribui știri false. La început de 2016, aceștia au lucrat cu firma de cercetare YouGov, pentru a crea un panel de 3.500 de oameni, atât utilizatori de Facebook, cât și persoane care nu folosesc platforma.

Pe 16 noiembrie 2016, după alegerile din America, utilizatorii de Facebook au fost rugați să instaleze o aplicație care permitea distribuirea anumitor date din contul de Facebook, cum ar fi viziunile politice, religioase, postări de pe feed și altele. 49% dintre cei cu conturi de Facebook au fost de acord cu această măsură, iar cercetătorii au verificat linkurile postate de către aceștia pe propriul wall, iar apoi le-au comparat cu o bază de date cu site-uri cunoscute pentru știri false.

Doar 8,5% dintre cei care au participat la studiu au distribuit cel puțin un link de pe un site cu fake news. 18% dintre republicani distribuiau astfel de conținut, față de 4% dintre democrați. Cercetătorii cred că asta se cauzează datorită știrilor false create pentru a-l promova pe Donald Trump.

Utilizatorii în vârstă sunt cei care au fost descoperiți ca fiind cei mai vulnerabili. 11% dintre persoanele de peste 65 de ani au distribuit un articol fabricat, față de doar 3% în rândul celor de 18-29 de ani. Cei de peste 65 de ani au distribuit de două ori mai multe știri false decât cei din grupul 45-65 și de șapte ori mai multe decât cei din 18-29.

Studiul nu a concluzionat și de ce bătrânii sunt mai predispuși la a distribui conținut fals. Totuși, cercetătorii au două teorii. Una ar fi că bătrânii, care au ajuns pe internet mai târziu, au mai puține aptitudini digitale și pot cădea mai ușor în astfel de capcane. A doua este că oamenii experimentează o scădere cognitivă pe parcursul vieții, astfel că la bătrânețe sunt mai predispuși la a lua știri false de bune, printre altele.