03 ian. 2019 | 13:17

Ura față de PSD i-a făcut pe români curioși să afle ce-i „m*ie”

ACTUALITATE
Ura față de PSD i-a făcut pe români curioși să afle ce-i „m*ie”
Foarte probabil și mașina asta a contribuit la cuvântul anului pe Dexonline

Dexonline a publicat un top al cuvintelor căutate în 2018. Românii au vrut să afle semnificația și scrierea corectă a unor cuvinte despre care ai zice că-s banale.

Bănuiesc că intuiești deja care a fost cel mai căutat cuvânt anul trecut în Dexonline. În 2018, cuvântul „muie” a dominat clasamentul, cu 155.000 de căutări.

Numărul de record a fost înregistrat în luna august, când un anume Răzvan Ștefănescu s-a plimbat pe drumurile publice din România cu un număr de înmatriculare la autoturism pe care scria „MUIE PSD”, ca un mesaj clar și insultător la adresa partidului aflat la conducere.

Reamintim că numărul fusese emis în Suedia, unde nu s-a știut (și probabil că nici nu i-ar fi păsat cuiva) că literele alese de Ștefănescu ascundeau un mesaj aparent insultător. Evident, în România, românul cu număr suedez a rămas și fără permisul de conducere, și fără numărul de înmatriculare buclucaș. La asta poate că se mai adaugă și sintagma „m*ie PSD” de la proteste și de pe Facebook.

Iată cum definește Dexonline cuvântul „muie”:

MUIE s. f. (Argotic) Gură. I-a dat peste muie. GR, S. VII, 120 ◊ Expr. A duce cu muia = a face promisiuni înșelătoare, a convinge cu minciuni, a amăgi, a înșela; a duce cu vorba, a duce cu zăhărelul. Cf. BL II, 174, BUL. FIL. V, 191. L-am dus cu muia pînă mi-a împrumutat plugul. COMAN, GL., cf. MAT. DIALECT. I, 231. – Și: mîie (BUL. FIL. IV, 172) s. f., moi (BL II, 174) subst. – Din țig. mui.

În topul căutărilor realizat de Dexonline, a urmat cuvântul „empatie”, cu 145.000 de căutări, apoi „panglică”, cu 140.000 de căutări. Atât de mulți români au căutat termenul din urmă menționat pentru că fostul ministru al Educației, Valentin Popa, a pronunțat „pamblică” și a criticat termenul din DEX ca fiind incorect, un regionalism.

Următoarele locuri în clasament au fost ocupate de cuvintele „introvertit” și „pragmatic”, cu 95.000, respectiv 85.000 de căutări.