Cele mai scumpe mașini furate și aduse în România în 2018
În 2018 a crescut spectaculos numărul mașinilor furate din străinătate și aduse în România. Cele mai scumpe mașini furate valorează zeci de mii de euro, iar șoferii identificați de polițiști nici măcar nu erau adevărații infractori.
Dacă anul trecut mai multe companii auto au înregistrat vânzări record, inclusiv Dacia, nu se putea să nu crească și numărul mașinilor furate. În 2018, au fost cu 70% mai multe mașini furate decât în anul precedent.
Conform datelor furnizate de Poliția de Frontieră, au fost găsite 239 de vehicule (196 autoturisme, 27 microbuze, patru motociclete, opt automarfare și patru remorci), toate fiind căutate de autorităţi sau declarate furate în străinătate.
În total, au fost semnalate 266 de infracţiuni, iar făptașii sunt cetăţeni români, dar şi albanezi, austrieci, belgieni, bulgari, danezi, francezi, germani, greci, irakieni, iranieni, italieni, moldoveni, polonezi, sârbi, sloveni, spanioli şi ucraineni.
Cele mai multe mașini furate au fost identificate la granița cu Ungaria, la Petea (judeţul Satu Mare), Nădlac II (judeţul Arad) şi Borş (judeţul Bihor). Cazuri semnificative s-au înregistrat şi la frontiera cu Republica Moldova, în vămile Albiţa şi Sculeni, precum şi la graniţa cu Bulgaria, informează Hotnews.
Mulți dintre hoți au gusturi rafinate și o preferință pentru mașinile de lux, evident. Printre cele mai scumpe autoturisme furate se numără un BMW X6, în valoare de aproape 50.000 de euro și un Land Rover de aproape 60.000 de euro. Acesta din urmă a fost declarat furat în Marea Britanie și a fost găsit în luna martie la Punctul de Trecere a Frontierei Petea din județul Satu Mare.
Pe lista celor mai scumpe mașini furate se mai adaugă și un Audi Q7 de peste 60.000 de euro, care a fost identificat în octombrie 2018. Mașina urma să fie introdusă în România pe PTF Siret de către un cetățean polonez.
În majoritatea cazurilor, polițiștii de frontieră au descoperit că șoferii care conduceau mașinile declarate furate nu aveau niciun habar că se aflau la volanul unor autoturisme sustrase în mod ilegal. Evident, cei mai mulți dintre șoferi spuneau că ei sunt simpli “cumpărători de bună credință” și este foarte probabil să fie adevărat, pentru că rareori poți ști cu certitudine că mașinile cumpărate la mâna a doua sunt sau nu furate.
Alții mai spuneau că au primit o sumă de bani (în general, de până la 500 euro) pentru a transporta maşina în România şi, la fel, nu știau că aceasta este furată.