30 dec. 2018 | 08:42

Cel mai important gadget pentru telefonul tău în vacanțele din 2019

Ghidul cumpărătorului
Cel mai important gadget pentru telefonul tău în vacanțele din 2019

Vacanțele în UE sunt excelente. Dincolo de țară sau oraș, internetul ieftin în roaming e un vis. Mai ales pe abonamentele sau cartelele prepay din România. Totuși, poate îți faci vacanțele și în alte țări. Pentru tine am o recomandare excelentă de gadget.

În presa de tehnologie, începutul de an e marcat de CES. E cel mai important eveniment dedicat tehnologiei, pentru că vin cele mai multe companii cu cele mai futuriste sau ciudate idei. Partea proastă e internetul din Statele Unite ale Americii. Mai precis, internetul wireless dintr-un router Wi-Fi e lent, iar cartelele SIM cu abonamente limitate sunt scumpe față de cât trafic oferă.

Chiar și așa, noi ne bazăm în astfel de evenimente pe câte o cartelă SIM cumpărată local și băgată într-un telefon. Astfel, prin telefon avem acces la internet 4G, iar, dacă e nevoie, facem un hotspot pentru alte dispozitive, cum ar fi un laptop. Partea proastă e că un hotspot consumă bateria telefonului mai repede.

Router portabil Tenda 4G185

Pentru vacanțe, și pentru astfel de deplasări în țări unde internetul 4G e mai scump, îți recomand un router portabil. E vorba de modelul Tenda 4G185. După cum îi spune și numele, e 4G. Bagi cartela, îi dai drumul și ai internet.

Ce are Tenda 4G185? Evident, are un slot pentru SIM. Are un acumulator de 2.100 mAh pe care îl poți scoate (nu știu cât te interesează asta), un ecran de 1,44 inci și suportă conexiuni 2G, 3G și 4G. Autonomia e cam de șase ore, dar e dependentă de rețea și semnal.

Are slot pentru card microSD (până la 32 GB) și se încarcă printr-un port microUSB. Suportă standardele wireless: IEEE 802.11n, IEEE 802.11g și IEEE 802.11b, iar semnalul vine de la două antene interne.

Tenda Router wireless SIM

Testul de viteză. În stânga, un test fix lângă dispozitiv. În dreapta, un test la câteva camere și metri distanță. SIM: Digi Mobil

Ce plusuri are? În primul rând, e ușor de configurat. Mai precis, bagi cartela și pornește internetul. Ai grijă însă. Dacă folosești un PIN pe SIM, s-ar putea să nu meargă. Mai bine îl scoți sau iei cartelă fix pentru un modem. Ai informații despre câți utilizatori sunt conectați, iar autonomia e marcată cu cinci unități. Ai marcaj pentru intensitatea semnalului și cam asta e. Și îți arată și traficul făcut prin rețea, ca să știi dacă faci cost suplimentar sau rămâi fără net.

Ce minusuri are? Eu i-am găsit unul peste care nu pot trece: are slot de mini SIM. Adică dimensiunea clasică, de acum opt-zece ani. Clar îți trebuie un adaptor. Partea bună e că dacă îți cumperi un SIM nou unde ajungi, vine deja ca nano SIM și cu adaptor pentru micro și mini SIM, deci nu rupe mai mult decât e cazul.

Preț: cam 400 de lei, depinde de unde îl cumperi, dar dacă știi că vei avea ceva călătorii în 2019, mai bine faci investiția. E util atât în afară, cât și local, în țară, dacă vrei net pe laptop pe oriunde ajungi. Practic, devii un nomad digital mai rapid așa.

Scrie despre lucruri serioase care enervează oameni neserioși. vezi toate articolele