23 dec. 2018 | 08:51

De la Google la Apple, care e cel mai bun asistent digital pentru tine

ACTUALITATE
De la Google la Apple, care e cel mai bun asistent digital pentru tine

Boxele inteligente te ajută să asculți muzică, dar sunt capabile și de interacțiune cu echipamentele smart din casă prin intermediul asistenților virtuali. Nu sunt însă toți la fel de capabili.

Amazon a făcut o treabă foarte bună cu distribuirea asistentului virtual Alexa pe o varietate foarte mare de echipamente, pe lângă boxele proprietare din familia Echo. Google a avut timp să-și îmbunătățească propriul Google Assistant prin intermediul telefoanelor cu Android, înainte să-l livreze pe boxele inteligente Google Home. Apple are o singură boxă smart cu Siri, dar este departe de a fi neglijabilă.

Încercând să surprindă evoluția asistenților virtuali pe boxe inteligente, cei de la Loup Ventures s-au angajat să testeze o multitudine de boxe în fiecare an. Pe final de 2018, a sosit momentul pentru cel mai nou raport din aceeași familie. Acesta din urmă este online și vine la pachet cu niște concluzii interesante.

Au fost testate într-o manieră aproape identică boxe cu Google Assistant, Siri, Alexa și Cortana. Scopul principal era de a cuantifica gradul de precizie. Cât de bine îți înțelege întrebarea un astfel de asistent și cât de util este răspunsul.

În final, Google Asistant a ieșit în fruntea clasamentului cu un procent de 87,9% răspunsuri corecte la întrebări. În ceea ce privește gradul de înțelegere al întrebărilor, același asistent virtual al gigantului din Mountain View se laudă cu un procent de 100%.

Siri de la Apple este ocupantul locului doi în clasament cu 74,6% pe partea de execuție și 99,6% când vine vorba de înțelegerea corectă a întrebărilor. Pe locul al treilea se află Amazon Alexa cu 72,5% acuratețe la răspunsuri și 99% înțelegerea întrebărilor. Pe ultimul loc este Cortana a celor de la Microsoft. Deși a înțeleg 99,4% dintre întrebări, pe partea de materializare a cerințelor apelate s-a rezumat la doar 63,4%.

Trecând peste clasamentul efectiv, concluzia a fost una îmbucurătoare. Îmbunătățirile au fost evidente în cazul fiecăruia dintre asistenții virtuali. Chiar dacă vocea rămâne neschimbată de cele mai multe ori, este evident că volumul de efort din spate este constant pentru îmbunătățirea lor.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele