04 dec. 2018 | 15:30

Ce este stafilococul auriu și de ce este periculos pentru oricine

ACTUALITATE
Ce este stafilococul auriu și de ce este periculos pentru oricine

Stafilococul auriu a devenit una dintre cele mai de temut bacterii în România. Îl poți găsi în multe spații publice, dar în special în spitale, unde bebelușii iau stafilococul imediat după naștere. Totuși, de ce este periculos?

Stafilococul auriu este o bacterie patogenă care poate produce diverse infecții în mai multe zone ale corpului. Oricine poate fi purtător de stafilococ auriu (precum și alte specii de stafilococi, pentru că fac parte din microflora mamiferelor), fără ca persoana respectivă să fie afectată. În plus, este de temut pentru că a devenit rezistent la multe antibiotice, motiv pentru care mai este denumit și superbacterie.

În general, stafilococul auriu afectează rar persoanele adulte sănătoase, mai ales că tot acestea sunt, de regulă, purtătoarele. Cele mai vulnerabile persoane în fața stafilococului auriu sunt cele imunodeficitare, în special copiii. De aceea, unele maternități din București, unde nu se respectă igiena, au ajuns să fie locații critice pentru bebeluși.

La organismele sănătoase, stafilococii aurii se fixează, de obicei, în mucoasa nazală, dar pot coloniza și alte zone ale corpului, mai ales cele care păstrează umiditatea.

Atât timp cât stafilococul rămâne la suprafața pielii (și, natural, nu are capacitatea de a străbate țesutul), nu vei fi în pericol și nu trebuie decât să ai o igienă conformă, pentru a-i înlătura, cumva.

Complicațiile apar însă atunci când superbacteria pătrunde în organism, prin diverse leziuni ale pielii, cum ar fi tăieturi, înțepături sau chiar zgârieturi. Odată ce trece în sânge, în funcție de sistemul imunitar al fiecăruia, stafilococul poate ajunge la articulații, în oase sau la organe vitale precum inima și plămânii. În cazul grave, infectarea lor poate duce chiar și la deces.

Până acum, oamenii de știință au identificat 27 de specii de stafilococi. Dintre acestea, 14 au fost depistate pe piele și în mucozități, iar trei dintre cele 14 specii pot cauza infecții. Dintre cele trei specii periculoase, stafilococul auriu este considerat cel mai agresiv.

Care sunt simptomele cauzate de stafilococul auriu

Primele și cele mai frecvente simptome ale infectării cu stafilococ auriu sunt pungile cu puroi de la nivelul pielii (pot apărea în diferite zone ale corpului, dar mai ales în cele sensibile). La început, ele pot fi ca niște bubițe roșii, umflate și dureroase și calde la atingere. În unele cazuri mai grave, poate apărea și febra, ca la orice infecție serioasă.

Atunci când medicul nu găsește un tratament adecvat care să elimine superbacteria din organism (nu uita de rezistența la antibiotice), infecțiile pot lua următoarele forme:

  • Furunculi (tradițional, mai este cunoscut și ca fiind un fel de coș aflat în stare avansată, foarte dureros și depozitar de puroi);
  • Panarițiu (acumulări de puroi la nivelul unghiilor);
  • Celulită infecțioasă, cauzată de pătrunderea sub piele a superbacteriei (apare mai ales pe brațe și pe picioare);
  • Impetigo (niște vezicule cu cruste albe care apar în jurul gurii sau al nasului, de regulă la copii);
  • Mastita (prezentă mai mult la femeile care alăptează, deci infecția se dezvoltă la nivelul sânilor). Este periculoasă pentru că poate ajunge în laptele matern, iar de aici, la copil.

Alte afecțiuni provocate de stafilococul auriu

  • toxinfectie alimentară;
  • sindromul de șoc toxic;
  • sindromul pielii opărite;
  • infecții ale tractului respirator;
  • infecții ale țesutului osos;
  • meningită;
  • septicemie.

Ce trebuie să faci ca să nu iei stafilococul auriu

  • Spală-te bine pe mâini cu apă și cu săpun, cât mai des și întotdeauna înainte să mănânci sau înainte să-i dai copilului tău să mănânce;
  • Dezinfectează întotdeauna locul unei zgârieturi, tăieturi sau înțepături și acoperă leziunea cu pansamente sterile;
  • E preferabil să eviți zonele aglomerate, dar e imposibil, pentru că nu te poți izola complet de societate. Prin urmare, nu împrumuta de la alții obiecte personale ca haine, aparate de ras, prosoape reutilizabile etc.;
  • Stai departe de persoanele care emană mirosuri ciudate și care par “certate” cu apa și cu săpunul (știi la ce fel de persoane mă refer);
  • Igiena este, deci, crucială în prevenția infecției cu stafilococi. Cum spitalele de la noi sunt mari depozitare de superbacterii, spală bine hainele cu care ai fost îmbrăcat în timpul unei internări.