09 dec. 2018 | 15:51

Cum știi cât stai pe Facebook sau Instagram și îți impui limite

VIDEO ACTUALITATE

Dacă simți că ai abuzat în ultima perioadă de timpul petrecut pe rețele sociale, este bine să ai în vedere că majoritatea progămelor vicioase te ajută să știi cât timp petreci pe Facebook sau Instagram.

Tot mai multe studii au confirmat că există o problemă majoră cu dependența de rețele sociale, mai ales în rândul adolescenților. Nici părinții sau vârstnicii nu stau foarte bine când vine vorba de timpul petrecut pe Facebook. Dacă te trezești la ora 23:00 cu un like de la mama, s-ar putea ca ea să aibă o problemă cu Instagram sau Facebook la fel de mare sau chiar mai mare decât a ta.

Trecând peste acest detaliu de fond, este important să reții că, atât Facebook, cât și Instagram îți pun la dispoziție o serie de statistici pentru a te face să conștientizezi că suferi de un viciu care îți consumă o cantitate semnificativă de timp. Nu mai este vorba de divertisment în spatele fluxul din Facebook, ci de nevoia ta de scroll permanent completată de postările regulate cărora la verifici numărul de like-uri primite de 20 de ori pe zi

Ca să-ți dai seama dacă ai o problemă cu rețelele sociale, primul gest pe care trebuie să-l faci este să verifici cât ai petrecut pe fiecare dintre ele în fiecare zi a ultimei săptămâni prin intermediul aplicației de mobil. Este important de reținut că aceste informații nu sunt centralizate, în cazul în care folosești mai multe dispozitive pentru fiecare dintre platformele populare.

Facebook îți pune la dispoziție detaliile legate de timpul petrecut în meniul de configurare din dreapta jos. Te duci până la capătul meniului și faci un tap pe Setări și confidențialitate. De acolo, te interesează ”Timpul petrecut pe Facebook”. Dacă vezi o problemă și îți dorești să stabilești o limită, apasă pe Setează un memento zilnic. Eu am optat pentru 30 de minute, dar poți seta și ceva mai jos.

Pentru a repeta experiența de mai sus pe Instagram, fă un tap în dreapta jos pe profilul tău. Apasă pe cele trei liniuțe din dreapta sus pentru a accesa meniul de configurare al aplicației. Din opțiunile disponibile optează pentru ”Activitate ta”. Dacă vezi o problemă, fixează-ți o notificare în secțiunea Setează un memento zilnic. Din nou, am optat pentru 30 de minute.

Ca o notă de subsol, notificările de avertizare definite mai sus pot fi foarte ușor ignorate, dar având în vedere că le-ai definit chiar tu, ar fi păcat să o faci.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele